Село Зарубинці, що на Монастирищині, відзначило своє свято

Село Зарубинці, що на Монастирищині, відзначило своє свято

Днями проведено свято села Зарубинці. Сільський будинок культури не вмістив усіх охочих бути присутніми на святі. Усі присутні з цікавістю переглянули відеофільм про рідне село, людей, які творили його історію. Над фільмом плідно попрацювали Катерина Бульба та Петро Семерунь. Забігаючи наперед, можна сказати, що фільм потривожив сердечні струни тих, хто давно виїхав із села, нащадків колишніх жителів, які проживають у різних куточках України, в Росії, Казахстані, Канаді, США. «Нова Доба» про це дізналася в Монастирищенській РДА.

А село давнє, засноване в 17 столітті як укріплення, славилося людьми, які вміли працювати і захищати свою землю. Тут стояла дерев’яна церква, збудована без єдиного цвяха. Зараз вона діюча і знаходиться в Київському музеї архітектури і побуту в Пирогово. Багато вихідців із села стали відомими далеко за його межами і в світі. Це: брат і сестра Михайло та Віра Кутинські – відомі художники, брати Іван та Михайло Королі – діячі профспілкового руху в Канаді й борці за мир, Олександр Фуковський – Герой Радянського Союзу та багато інших.

Село Зарубинці, що на Монастирищині, відзначило своє свято

Жителі Зарубинців і в наш час не втрачають патріотизму і честі. Григорій Швець, Василь Малий, Іван Чуйковський, Олег Мушта, Олександр П’явка – воїни-афганці, Валентин Шикирун – ліквідатор Чорнобильської аварії. На сході України в зоні АТО воювали і зараз захищають свою землю Пилип Осіпенко, Віктор Семенюк, брати Іван і Анатолій Мельники, Олександр Марчук, Микола Пацапай, брати Семен і Антон Максимчуки, Сергій Білоус.

Присутні в залі гаряче аплодували учасникам художньої самодіяльності села і гостям з Монастирища. Торкнулись душі кожного поезії, які читали Олександр Кузьменко і Олена Лавренчук, пісні у виконанні жіночого ансамблю, солісти Даша Паламарчук, Олена Бунь, Григорій Паламарчук, Петро Ємчик. Вітали піснями зарубинчан і гості із Монастирища – Станіслав Любомський, Катерина Бульба, Лідія Любомська-Дерій, Ганна Лісняк, Віктор Клименко. А ще на святі пошановували найстарших і наймолодших; 4 подружні пари, що прожили в шлюбі понад 50 років; 2 молоді пари, які в цьому році побралися.

Тепло привітав своїх виборців депутат районної ради Володимир Левадський. Із словами вдячності і побажаннями звернулись колишні жителі села Марія Завірюха, Лідія Любомська-Дерій. Учасники свята оглянули виставки робіт місцевих вишивальниць, художників –Білозір Г.П., Ємчик О.І., Велетнюк В.П., П’ясецької В.П., Давигори-П’явки О.П., Щерби Л.О.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x