В Умані вшанували жертв Чортківської трагедії

В Умані вшанували жертв Чортківської трагедії

Мітинг-реквієм, приурочений 75-им роковинам розстрілу в Умані в’язнів Чортківської тюрми, що на Тернопільщині, відбувся 16 липня біля меморіалу жертвам політичних репресій. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Уманського міськвиконкому.

Вшанувати пам\’ять загиблих земляків до Умані приїхали понад 250 гостей з п’яти районів Тернопільської області: Чортківського, Монастириського, Борщівського, Заліщицького та Бучацького.

Присутні згадували про події 75-річної давнини, про те, як у червні-липні 1941 року у зв’язку з наступом німецьких військ із Західних регіонів України розпочалася евакуація ув’язнених. Серед 954 в’язнів, етапованих з Чорткова Тернопільської області до Умані, були переважно вчителі, священнослужителі, науковці, селяни. 123 в’язні були розстріляні дорогою до Умані, 767 осіб розстріляли безпосередньо в місті.

«Репресії, депортації, голодомори… До яких лише методів не вдавалася тоталітарна радянська система, аби зламати дух волелюбної української нації. Всупереч усьому Україна має стати заможною і квітучою в ім’я світлої пам’яті тих, чиїми життями написана наша історія», – зазначив у виступі міський голова Олександр Цебрій.

Тернопільські й уманські священнослужителі провели спільну панахиду за жертвами Чортківської трагедії, після чого уманчани та гості міста поклали вінки та квіти до меморіалу, на гранітних плитах якого викарбувані імена загиблих.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x