Історичні цікавинки Боровиці

Історичні цікавинки Боровиці

На Чигиринщині, понад Кременчуцьким водосховищем розкинулося мальовниче село Боровиця. Котить хвилі піщаними берегами рукотворне море, тішать око доглянуті обійстя, що потопають у зелені садків та різнобарв’ї квітів.

Перші відомості про Боровицю сягають ХІІІ ст. Тоді згідно писемних джерел населений пункт іменувалася містечком. А містечко те губилося в густому бору, тож звідси, напевно, і одержало свою назву. Населений пункт Borowica було відмічено на старовинних мапах XVI сторіччя французького інженера Гійома Левассера де Боплана. Жителі Боровиці в ті часи займалися рільництвом, рибальством, чумацтвом, мисливством. Тож у XVII ст. тут налічувалося вже понад 150 дворів.

Цікаво, що містечко Боровиця відігравало помітну роль у визвольній антифеодальній боротьбі в першій чверті XVII ст. Чимало боровчан переходили з «послушних» селян у козаки, не визнаючи жодних прав феодалів. Тож разом із козаками вони брали активну участь у селянсько-козацьких повстаннях XVII ст. Сьогодні про події тих років нагадують рештки козацьких укріплень і курган «Павлюкова могила», яку козаки наносили шапками в пам\’ять про загибель гетьмана Павлюка.

У 1667 р. Боровиця відійшла до Польщі. А під час війни між Росією та Польщею містечко було зруйноване поляками і певний час перебувало в нейтральній незаселеній зоні. Потім було чимало адміністративних змін щодо територіальної належності Боровиці, а численні повстання і участь містян у визвольних кампаніях економічно виснажили населення, і в ХVIІІ ст. містечко занепало й перетворилося на село.

Та у XIX ст. село відроджується. Боровиця, розташована на чумацькому шляху, стала одним із найбільших осередків чумацтва в Україні. Заможні боровчани вирушали до Криму і на Дон по сіль та рибу, інші сплавляли Дніпром вантажі сільськогосподарських продуктів. Тим жили і багатіли.

Щодо радянської влади, то вона в Боровиці встановилася в 1922 році, але, як і більшість сіл Чигиринщини, село ввійшло до Холодноярської Республіки, яка не визнавала комуністичних ідей. Та з часом у Боровиці таки утворилися колгоспи, і селяни вповні відчули на собі всі принади радянщини. Потім покотилася Україною Друга світова війна. З Боровиці пішло на фронт 1 200 чоловіків, не повернулося 396…

Історія села Боровиця насичена непересічними подіями, легендами і видатними людьми. Цікавинки про село можна дізнатися в маленькому музеї, розташованому в місцевому Будинку культури. Тож, завітавши до Боровиці, обов’язково варто відвідати сільський музей.

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x