10-­ий Фестиваль української культури

10-­ий  Фестиваль української культури

10-­ий  Фестиваль української культури
8-10 липня в Центрі української спадщини „Союзівка“ – оселі відпочинку в Кетскільских горах – відбувся 10-ий Фестиваль української культури‚ який організувала Українська Народна Фундація під патронатом Посольства України у США. Фестиваль в штаті Нью-Йорк відвідали понад 3‚000 гостей з багатьох штатів США‚ зокрема з Нью-Йорку, Нью-Джерзі, Небраски, Нью-Гемпширу, Масачусетсу, Ілиной, Огайо, Пенсильванії, Мериленду, Делаверу, Конектикату, з Канади та України. Відчутною була більшість новоприбулих з Україні.

Дощова погода дещо засмутила організаторів‚ але не зашкодила святковому настроєві гостей‚ яких розважали на трьох концертах музикою‚ піснями і танцями хор „Думка“ з Нью-Йорку‚ Академія танцю ім. Роми Прийми-Богачевської‚ співаки Оксана Муха зі Львова‚ Іво Бобул з Чернівців‚ Віктор Павлик з Теребовлі‚ скрипаль Василь Попадюк. бандурист Віктор Мішалов‚ вокаліст-музикант Олег Скрипка, музичний грут «Удеч».
На жаль, через візові проблеми не скористалися з запрошення музична група «Пікардійська терція» і гурт «Воплі Водоплясова» з України.
Концерти на дворі та у залі від п’ятниці увечорі і двічі в суботу провадили Сергій Фоменко («Фома») і Лідія Кульбіда.
Офіційне відкриття фестивалю відбулося в амфітеатрі опівдні в суботу. Національні гимни США, Канади та України виконали Святослава Качарай і Андрій Гавданович з музичним супроводом скрипаля Василя Попадюка. Українські американські ветерани винесли прапори. Гостей вітали президент Українського Народного Союзу Стефан Качарай та управитель «Союзівки» Нестор Паславський. Академія танцю ім. Роми Прийми-Богачевської виконала танець «Привіт».
Вечірня програма почалася у амфітеатрі, але злива змусила усіх перейти до концертної залі «Веселка». Гості з ентузіязмом вщерть заповнили залю.
Дощ чи не дощ, але публіка раділа усім концертам, сама теж співала і танцювала під майоріння українських прапорів. Несподіванкою була поява у суботу провідного співака групи «Воплі Водоплясова» О. Скрипки, який без групи порадував своїм виступом присутніх, акомпаніюючи собі на гітарі та акордеоні. Йому допомагав скрипаль В. Попадюк.
О. Муха не тільки зачарувала своїм голосом, а й дарувала автографи на своєму диску «Решето». Програму завершив «Гопак» Академії танцю ім. Роми Прийми-Богачевської.

Фестивальні танці були продовжені на двох вечірніх забавах під музику гуртів «Удеч» та «Забава».
Важливою подією став благодійний гала-бенкет «Солідарність з Україною» біля готелю «Львів» у п’ятницю за участі 120 гостей у гарно прикрашеному шатрі. Українська Народна Фундація провела його у співпраці з Українським Католицьким Університетом на користь реабілітаційного фонду, заснованого в пам’ять Маркіяна Паславського, який загинув на війні з Росією під Іловайськом на Донбасі.
У бібліотеці Головного будинку громадська організація «Разом» провела показ коротких кінофільмів про Україну Даміяна Колодія «Свобода або смерть!\” – про події на київському Евромайдані та про подорож на східний фронт. Окрему програму про мистецтво, пісні і життя Українського села представили мистці і артисти з Ню-Палцу, Нью-Йорк, під керівництвом Галини Щепко.
Змагання 13 учасників (серед них була й дівчина) з поїдання вареників провів Алекс Гутмахер‚ який привітав переможця Влада Любчика з Ворчестеру, Масачусетс. Він з’їв 30 вареників за 58 секунд.
Діяв ярмарок‚ на 40 ятках якого було запропоновано вироби майстрів, представлено компанію «Міжнародні авіялінії України», Союз Українок Америки.
Головними спонзорами свята були Українська Федеральна Кредитова Спілка „Самопоміч“ Нью-Йорк та Український Народний Союз, який теж представив учасникам свята свої пропозиції щодо забезпечення життя, обидві газети, приготував подарунки дітям і дорослим.

Лев Хмельковський

Фото:
10-­ий  Фестиваль української культури

Співає хор «Думка» за участи квартету бандуристок. (Фото: Христина Сизоненко)

«Союзівка» з пташиного лету.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x