Кожен українець може отримати земельну ділянку безкоштовно

Громадяни України мають право на безоплатне отримання шести земельних ділянок, призначених для різного використання. Про норми безоплатної передачі людям земель державної або комунальної власності йдеться в статті 121 Земельного кодексу України.

Відповідно до Кодексу, громадяни нашої країни мають право на отримання земельних ділянок для таких потреб: ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства, садівництва, будівництва й обслуговування жилого будинку, для будівництва дач та індивідуальних гаражів, – пояснив в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру вЧеркаській області Азер Мірзоєв. – Правом на безоплатну приватизацію громадянин може скористатися лише один раз по кожному з шести вказаних вище видів використання ділянок. Тобто, якщо людина отримала ділянку під будівництво, то вона більше не може претендувати на ділянку під будівництво, але має право взяти землю, наприклад, для садівництва.

За словами Азера Мірзоєва, розміри ділянок для різних потреб неоднакові. Так, для ведення фермерського господарства людина може отримати наділ у розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території цієї ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, то розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району. Для ведення особистого селянського господарства, відповідно до Земельного кодексу України, надається не більше 2,0 га, а для садівництва – до 0,12 га. У селах можна взяти для будівництва й обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) не більше 0,25 га, у селищах для цих потреб – лише 0,15 га й найменше в містах – до 0,10 га. Для індивідуального дачного будівництва українці можуть безкоштовно отримати не більше 0,10 га, а під спорудження індивідуальних гаражів – усього 0,01 га.
До речі, отримати ділянку землі можна в будь-якій області України, незалежно від проживання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x