Чим ви миєте посуд? ПАРами чи водою?

Чим ви миєте посуд? ПАРами чи водою?

Миючі засоби, в тому числі пральні шампуні, рідке мило, гелі для душу, піна для ванн порошки, світова гігієнічна наука вважає найбільш небезпечними для здоров\’я людини. Й не дивно. Ми використовуємо величезну їхню кількість щодня, протягом усього життя. А, наприклад, пральний порошок, точніше залишки його токсичних компонентів, діє на шкіру постійно, адже вимити його з тканини майже не можливо. Основою всіх миючих засобів є ПАР (поверхнево-активні речовини). Особливість біологічної дії поверхнево-активних речовин полягає в тому, що вони можуть не тільки самі виявляти загальнотоксичну і алергенну дію на організм людини, але і підсилювати токсичність, канцерогенний вплив інших хімічних речовин, що входять до складу. Про це «Новій Добі» розповіли в прес-службі Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

– Відповідно до Технічного регламенту миючих засобів, затвердженого Постановою КМУ від 20.08.2008 р. № 717, дозволені до використання ПАР, біорозкладність яких не менше 80% – кажуть в інспекції.

Наявність у складі миючих засобів ПАР, фосфатів, фосфонатів, багатьох інших компонентів суворо контролюється, оскільки при перевищенні дозування організму людини може бути завдано істотної шкоди. Це, наприклад, наявність вільного лугу в милах, фтору в зубних пастах і багато ін. Наявність в кремах консервантів, емульгаторів і ароматизаторів теж не кращим чином впливає на наше здоров\’я. Проблема ще й у тому, що якщо на етикетці зазначено той або інший інгредієнт – значить його присутність в зазначеній кількості дозволена або хоча б не заборонена законом, а товар може вважатися безпечним для здоров\’я (якщо строго слідувати інструкції і дотримуватися техніки безпеки).

Не можна нехтувати інформацією, яку розміщує на маркуванні продукції виробник. Вимоги до маркування продукції встановлюються нормативними документами, відповідно до яких вона виробляється. Це інформація про найменування виробника, його місцезнаходження, товарний або фірмовий знак, склад продукції, призначення та спосіб застосування, запобіжні заходи, дату виробництва або кінцевий термін реалізації, терміні зберігання, відмітки про проходження дерматологічної перевірки та екологічної чистоти.

Термін придатності або зберігання миючих, парфюмерно-косметичних засобів – це інтервал часу, протягом якого виробник гарантує, що вироблена продукція зберігає свої споживчі властивості у разі додержання відповідних умов зберігання.

При неможливості розміщення за об\’єктивними обставинами (малий розмір чи особливі форми і т.п.) всієї перерахованої вище інформації на упаковці, вона повинна бути надана споживачеві на листівках – вкладишах, ярликах тощо, які додаються до кожної одиниці продукції.
Відповідність вітчизняної продукції хімічної та парфумерно-косметичної промисловості вимогам законодавства України щодо безпеки для здоров\’я людини повинні гарантувати підприємство – виробник шляхом дотримання технології, рецептури та постійним лабораторним контролем або постачальник імпортованої продукції шляхом дотримання вимог транспортування, умов і терміну зберігання, регламентованих специфікаціями фірми-виробника.

Контроль за поширенням миючих засобів, хімічної продукції, дотриманням технологій, рецептур, вимог транспортування і зберігання продукції щодо безпеки для здоров\’я людини покладається на державні органи відповідно до повноважень, згідно з чинним законодавством. Нагадаємо, з 1 січня нового року в Україні заборонено виробництво, імпорт і реалізація в Україні фосфатовмісних миючих засобів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x