Гуржіїівські історичні читання провели у ЧНУ ім. Хмельницького

Гуржіїівські історичні читання провели у ЧНУ ім. Хмельницького

Учора в ЧНУ імені Богдана Хмельницького відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Шості Гуржіївські читання». Науковці та студенти вшанували пам’ять видатного краєзнавця Черкащини. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Іван Гуржій був непересічною постаттю: народився у селянській сім\’ї в Худяках (нині Черкаський район), у складні сталінські часи завжди залишався справжнім українцем. Дуже полюбляв носити вишивану сорочку, що викликало підозру у всесильної правлячої номенклатури. Такою ж «неблагонадійною» була і його манера розмовляти чи не виключно українською мовою.

Вшанування Івана Гуржія відбулося в традиційний для інтелектуального середовища спосіб. Ґрунтовні доповіді, присвячені різним аспектам його життєвого шляху та творчості, презентували науковці університету та його гості.
Гуржіїівські історичні читання провели у ЧНУ ім. Хмельницького
– Далеко не всі історики мають на своїй Батьківщині навчальну аудиторію свого імені. Знаково, що є щорічні історичні читання, присвячені діяльності Івана Гуржія. Я хотів би подякувати колективу університету, людям, які причетні до вшанування його імені, сприяють збереженню пам’яті про нього, зберігають і примножують його ідеї, – зазначив заступник директора Інституту історії України НАНУ Олександр Реєнт.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x