Культурологічне чудо відродження у місті Острог

Культурологічне чудо відродження у місті Острог

Ідеї деяких проектів приходять як одкровення, і як правило в цьому випадку містичним чином складаються складні пазли подій, знаменних дат, можливостей і бажання знакових осіб прийняти участь в процесі створення культурного шедевра.
Таким без перебільшення «шедевром» можна назвати історико-мистецький фестиваль «Острог – Ренесанс», який було проведено за участі митців з різних міст України у рамках культурологічного проекту «Мистецькі експедиції» у травні цього року. Я була у складі організаційної команди цього фестивалю, і хочу поділитися деякими своїми враженнями з читачами «Нової Доби».

Острог – одне з найстаріших міст України – сьогодні стало унікальним прикладом існування серйозного університету з величезним науковим і творчим потенціалом в маленькому містечку (населення Острогу – всього 15 тисяч). Можна з упевненістю сказати, що сучасна «Острозька академія» – кузня юних пасіонаріїв і майбутніх впливових громадських діячів, які отримують в її стінах не лише фундаментальні професійні знання і навички, але і найціннішу для європейської України освіту – духовність і жертовну любов до рідної землі і українського народу.
У цьому році «Острозька академія»– перший вищий учбовий заклад в Східній Європі – відмічає 440-річчя з дня свого заснування. Кінець 16 століття, коли була заснована ця слов’янсько-греко-латинська академія, вважається епохою українського Ренесансу. Символічно, що на початку 21 століття Національний університет «Острозька академія» знову переживає «період ренесансу» вже в суверенній Україні – без перебільшення, це є диво відродження після 350 років занепаду.

Культурологічне чудо відродження у місті Острог

За цікавим збігом обставин, у цьому ж році один з найстаріших музеїв України – Острозький краєзнавчий музей – відмічає 100-річчя з дня заснування, а міська музична школа святкує своє 60-річчя.
Враховуючи найважливішу роль міста в українській історії і культурі (таку як діяльність князів Острозьких, гетьмана Війська Запорізького Петра Конашевич-Сагайдачного, Дем’яна Наливайко, Єлисея Плетенецького та ін.), і зважаючи на величезний туристичний потенціал Острогу, де зберіглася безліч унікальних історичних пам\’яток і реліквій (Музей книги і книгодрукування, Острозька Біблія Івана Федорова, Кам\’яна Вежа, Богоявленська церква, древні підземелля і багато іншого), основною ідеєю фестивалю можна назвати привертання громадської уваги до національної української спадщини, її популяризація і забезпечення збереження.

Цій меті слугували усі цікаві заходи фестивалю: концертні програми за участю творчих осіб, які прославили Україну по всьому світу (серед них – відомий піаніст Євген Моторенко), різноманітні лекції (зокрема лекція київського мистецтвознавця Діани Клочко на тему «Європейські студентські містечка»), кіноперегляди, презентації, дискусії, літературні зустрічі, містична «Ніч в музеї Острозької академії» і багато іншого. Частина заходів проходила при активній участі не лише городян і спудеїв «Острозької академії», але і приїжджих гостей і студентів – з Глуховського національного педагогічного університету і Донецького національного університету, який з недавнього часу працює у Винниці.
Особливо хочу відмітити концерти в стінах \”Острозької академії\” за участі Валентина Сильвестрова і Кирила Стеценко, які стали безпрецедентними подіями, що виходили далеко за рамки окремо взятого міста.

Одним зі своїх особистих переживань керівник проекту \”Мистецькі експедиції\” Людмила Гарарук поділилася на своїй сторіночці в \”facebook\”: «13 травня на фестивалі \”Острог – Ренесанс\” в кабінеті ректора \”Острозької академії\” пана Пасічника відбулось справжнє таїнство: із сейфа дістали Острозьку Біблію і Маестро Сильвестров, надягнувши білі рукавички, гортав сторінки…».
Заворожлива музика Сильвестрова прозвучала в заповненому слухачами актовому залі академії у виконанні Інни Галатенко– тільки цій оперній співачці з глибоким і чуттєвим сопрано Валентин Сильвестров довіряє свої знамениті романси. Публіка почула близько 15 творів, деякі – на вірші Т. Шевченка і П. Тичини.

Культурологічне чудо відродження у місті Острог

Під кінець концерту маестро буквально вибіг до рояля – і зіграв одну зі своїх композицій, що викликало в залі бурхливі овації. У фіналі заходу ректор «Острозької академії» Ігор Пасічник урочисто нагородив композитора Валентина Сильвестрова званням почесного доктора Національного університету.
Невдовзі відбувся концерт відомого скрипаля Кирила Стеценко. Публіці була представлена програма «Скрипкове дерево роду – 2», яка продемонструвала красу і моральну силу української народної традиції. У віртуозному виконанні Стеценко прозвучали твори його знаменитих батька і діда, а також М. Лисенка, М. Березовського, І. Хандошко, А. Галенковського.
Самозабутня гра потомственого скрипаля нікого з присутніх не залишила байдужим – бурхливі овації, сльози на очах слухачів. Не можу забути, як після концерту одна поважна пані, пробившись крізь натовп до Стеценко, вимовила: «Це було найпрекрасніше зі всього, що я чула у своєму житті…».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x