Сільська рада Степанців стане центром об’єднаної громади

Сільська рада Степанців стане центром об’єднаної громади

Представники редакції газети «Нова Доба» спільно з консультантами Черкаського регіонального відділення АМУ в рамках Децентралізаційного марафону відвідали потенційну Степанецьку об’єднану громаду. До Степанецької сільської ради входять декілька сіл: Степанці, Пилява та селище Степанецьке. Саме ця сільська рада згідно перспективного плану стане центром однієї з трьох об’єднаних територіальних громад Канівського району. Про перспективи об’єднання на Канівщині, обізнаність населення щодо реформи, а також про фінансові плюси й мінуси майбутнього «укрупнення» журналістам «Нової Доби» розповів депутат Степанецької сільської ради Олександр Чуйков.

Сільська рада Степанців стане центром об’єднаної громади Сільська рада Степанців стане центром об’єднаної громади Сільська рада Степанців стане центром об’єднаної громади – Пане Олександре, розкажіть, будь ласка, які населені пункти доєднаються до Степанецької сільської ради?
– Планується, що це буде 9 сільських рад. Зараз усім їм розіслано запрошення, щоб вони обговорили можливість приєднання і утворення об’єднаної громади з адміністративним центром у Степанцях. Але відповідей ми ще не отримували.
– Скільки загалом громад буде на Канівщині?
– За перспективним планом – три: з центром у Каневі та селі Пекарі, з центром у Ліплявому (плюс Келеберда, Сушки і Прохорівка), а всі інші села приєднають до Степанців. Пропозиції щодо цього ми надіслали до сільських рад: у Копіювате, Козарівку, Беркозівку, Мартинівку, Павлівку, Таганчу, Мельники, Потапці, Пшеничники, Бобрицю, Грищинці. Попередньо планується, що в об’єднаній громаді буде більше 10-ти тисяч жителів, тобто Степанецька громада стане найбільшою в районі (населення Канівського району налічує близько 16 тисяч осіб, – авт.). Проте все це поки що лише на рівні усної інформації. Підтвердження з офіційних джерел ми досі не отримували, і яке рішення ухвалять перелічені громади, теж не знаємо.
– Чи прораховували вже фінансову спроможність громади?
– Такі підрахунки, звісно, велися, оскільки нам необхідно буде забезпечити надання освітніх і медичних послуг. Зараз у Степанцях працюють амбулаторія загальної практики сімейної медицини, фельдшерсько-аку­шерські пункти на території Степанецької сільської ради. Медичну допомогу на виїздах надаємо жителям Козарівської сільської ради та Копіюватого, а ще обслуговуємо Степанці та Степанецьке. Згідно з документацією, яка є в розпорядженні сільської ради, в планах – обладнання амбулаторії в Степанцях для надання повноцінної медичної допомоги всім жителям громади.
– Чи є у Вас «кадровий голод» у медичній галузі?
– Ні, немає. У нас двоє сімейних лікарів, стоматолог, а також четверо представників молодшого медичного персоналу.
– А як щодо освіти?
– Нині в Степанцях функціонує загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, у якій навчається 170 учнів. Приміщення школи нове, збудоване у 1980 році. Близько 60-ти осіб доїжджають шкільним автобусом зі Степанецького і Козарівки. Тридцять із них – зі Степанецького.
– Як, на Вашу думку, чи дієвою є реформа, і чи на часі вона?
– Результат буде лише в тому випадку, коли кожна громада матиме реальне депутатське представництво в місцевих радах. Якщо ж усе триматиметься тільки на одному голові громади і представниках-старостах, то реалізувати задумане буде дуже тяжко. Головне, щоб кожна громада отримала кошти й повноваження. За нашими підрахунками, з урахуванням освітньої та медичної субвенції, бюджет матимемо профіцитний.

Сільська рада Степанців стане центром об’єднаної громади Степанецький жіночий ансамбль «Калина». (Марія Швецова – друга зліва)

«Тут народилась, хрестилась, зростала та й живу, прославляючи село», – так про своє життя розповідає пенсіонерка зі Степанецького Марія Швецова. Закінчивши Маслівський технікум за спеціальністю агроном, у подальшому працювала також бухгалтером та спеціалістом з охорони праці. Проте найбільшим захопленням жінки є участь у сільському ансамблі «Калина». Творчому колективу вже понад 30 років! У його складі Марія Павлівна здобула переможні місця на районних та обласних конкурсах. А на першому за 70-річну історію Степанецького святкуванні Дня села колектив мав змогу порадувати односельчан концертом із використанням професійної апаратури. Новий звукопідсилювач сільському Будинку культури подарував народний депутат Геннадій Бобов.

– Я б дуже хотіла сказати «дякую» Геннадію Бобову. Без нього, можливо, цього свята і не було б. Він подарував нам посилювач звуку, що допоможе і на репетиціях, і на виступах, – зауважила Марія Швецова.

———————-
Сільська рада Степанців стане центром об’єднаної громади «Я маю простий секрет довголіття», – запевняє Володимир Палій. 92-річний житель Степанецького – найстаріший у селі. Народився Володимир Матвійович 1924 року в сусідньому селищі Степанці. Переживши голодомор, Другу світову війну, він у 1945-му приїхав працювати «дарижником» (діалектичне, мова йде про працівника автодору, – авт.) до Степанецького, де залишився на все подальше життя. Сам побудував хату, тримав велике господарство. Разом із дружиною виростили доньку, яка проживає в Богуславі й часто навідує батьків. Своїм секретом довголіття Володимир Матвійович ділиться сміливо, адже не вважає його складним чи якимось надзвичайним: «Потрібно працювати, жити на радість собі й оточуючим».

———————-
Листоноша Ольга Доценко – уродженка села Степанецьке. Освіту отримала в Канівському училищі як маляр-штукатур. За спеціальністю пропрацювала близько 10-ти років у рідному селі. А потім несподівано для себе змінила професію і вже 16 років працює листоношею.

– Труднощі були лише на початку, як і з будь-якою роботою, а зараз усе в радість, – говорить пані Ольга. – Працюю на кілька сіл, серед них – і село Степанці. Окрім газет, розношу пенсію та листи, а однакової кількості пошти не буває ніколи: коли 50, а коли й 250 газет на день. Увесь вільний час приділяю донечці-дев’ятикласниці, активно займаюся її вихованням і навчанням. До слова, наша школа отримує багато допомоги від народного депутата Геннадія Бобова. Він і нашим школярам футбольну форму подарував, і для школи телевізора придбав. На водопостачання виділив 18 тисяч гривень. Нам із ним дуже пощастило. Без нього село дійсно було б не таким.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x