Як харчуватися після 50-ти?

Як харчуватися після 50-ти?

Вікові зміни проявляються не тільки зовні, але і порушеннями в роботі внутрішніх органів. Тому людям старшого віку слід продумати свій раціон так, щоб їжа не завдавала шкоди здоров\’ю і допомагала боротися з уже наявними патологіями. Принцип харчування має бути побудований на таких важливих аспектах:
– прийоми їжі повинні бути регулярними;
– не слід допускати тривалих перерв між прийомами їжі;
– відмовитися від великих порцій, віддаючи перевагу дробовому харчуванню.
Лікарі рекомендують вживати кисломолочні продукти зниженої калорійності на ніч, щоб поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.

Особливості функціонування ШКТ у старших людей
Без сумніву, процес старіння в першу чергу суттєво відображається на роботі органів травлення. В результаті цих змін відбувається наступне:
– істотно знижується швидкість проходження їжі стравоходом;
– відбуваються труднощі з ковтанням;
– їжа тривалий час може затримуватися в шлунку неперетравленою;
– посилюється відрижка;
– посилюється газовиділення;
– тиск у шлунку збільшується;
– білки, жири і вуглеводи перетравлюються не повністю, через це виникає хронічний дефіцит корисних речовин в організмі;
– у тканинах і органах відбувається порушення обмінних процесів;
– знижується імунітет;
– виявляється хронічний авітаміноз;
– відбувається розлад багатьох життєво важливих функцій організму;
– відбувається дисбактеріоз кишечнику;
– з\’являються хронічні закрепи, які сприяють постійному всмоктуванню токсинів у кров.

Обмеження в раціоні
Медики рекомендують повністю відмовитися від фаст-фуду і газованих солодких напоїв. Скоротити вживання легких вуглеводів, солодкої випічки, смажених та жирних страв.
За великим рахунком, немає необхідності повністю відмовлятися від будь-яких продуктів, достатньо скоротити їх споживання і віддавати перевагу різноманітному харчуванню.
Доцільно віддавати перевагу рибі, а не м\’ясу. Особ­ливо корисні в літньому віці жирні сорти морської риби, які багаті ненасиченими жирами.
Не їжте забагато бобових, вони викликають підвищене газовиділення. Повністю ж виключати боби з раціону не можна. Достатньо вживати в невеликій кількості зелений горошок, сою або стручкову квасолю в якості окремих страв або гарніру.
Рис також слід скоротити, оскільки він викликає запори.
Бажано повністю відмовитися від розчинної кави і міцного чаю, адже вони сприяють «вимиванню» з організму кальцію. Особливо шкідливі ці напої жінкам, схильних до остеопорозу. Тому варто пити більше трав\’яних чаїв, заспокійливих зборів, соків, морсів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x