У Черкасах презентували виставку раритетних ікон, які збирав Микола Бабак

Виставка народної ікони Середньої Наддніпрянщини ХVІІІ- початку ХХ ст. відкрилася учора в Черкаському обласному художньому музеї. Ікони, представлені на виставці, належать до колекції Заслуженого художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Миколи Бабака. Про це «Новій Добі» повідомили у Черкаській облраді.

На захід, приурочений до Днів європейської спадщини в Україні, завітали власник колекції Микола Бабак, голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, заступник голови-керівник апарату ОДА Віталій Коваль, депутати обласної ради Ольга Мартинова, Олександр Черевко, митці та шанувальники мистецтва.

Понад 20 років художник Микола Бабак збирав унікальну колекцію, подорожуючи селами і містечками Черкаської, Полтавської, Київської областей. Зібрання включає в себе 500 шедеврів українського народного іконопису. Це особливе явище у контексті східної і, можливо, центральноєвропейської цивілізації. Його винятковість визначається чисельними перипетіями вітчизняної історії та надзвичайно складною структурою релігійної орієнтації.

Народна ікона Наддніпрянщини при збереженні візантійської композиційної схеми і суто технічних засобів містить чимало неповторно українських рис. Народні малярі вдавалися до трактування українських типажів у зображенні святих і з любов’ю вимальовували деталі переважно з українського побуту. Це не лише типи обличь, візерунки, а й цілі постаті, групи, які ніби переносилися в ікону з навколишнього життя. Яскравим прикладом цього є найбільш поширені зображувані образи Христа Спасителя, Богородиці з дитям, Св. Миколая, Св. Варвари, Св. Юрія Змієборця, Св. Варлампія і Власа, Архістратига Михаїла, Св. Магдалини та ін. Ці твори культового призначення тяжіють до гармонії, симетрії, декоративності, архаїки.

Голова обласної ради Валентина Коваленко і голова ОДА Юрій Ткаченко подякували Миколі Бабаку за те, що він зібрав таку чудову колекцію ікон, якими тепер можуть милуватися усі бажаючі. Потім Заслуженого художника України нагородили почесною ювілейною відзнакою «200 років з Дня народження Т.Шевченка».

Фоторепортаж із відкриття виставки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x