Ліплявські соснові сіянці знамениті на всю Україну

Ліплявські соснові сіянці знамениті на всю Україну

На базовому лісовому розсаднику Ліплявського лісництва вирощують сіянці для всіх інших лісництв Золотоніського лісгоспу і не тільки. Їх охоче купують багато лісових господарств України. Місцевий посадковий матеріал завжди якісний і має високу приживлюваність. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

У чому ж секрет ліплявських сіянців? Може в тому, що ростуть вони на привіллі, де багато повітря й сонця? Адже площа лісорозсадника в Ліплявському лісництві 36 га. Тут окрім сосни пускають свої перші листочки до сонця дуби й акації. Їх потім садять у буферні зони, щоб запобігти поширенню вогню у хвойних насадженнях.

До вирощування посадкового матеріалу лісівники підходять з особливою відповідальністю. Обов’язково вносять добрива. До і після цього ретельно проводять підготовку грунту. Іще малесенькі сіянці, що ледве висунулися з землі обов’язково прополюють, щоб відкрити їм шлях до сонця і вологи. «Все насіння ми заготовляємо у своєму господарстві. Намагаємося впіймати урожайний рік і обов’язково вибирати кращі насадження для збору шишок чи жолудя», – розповідає інженер лісових культур Олена Лістрова.

У Ліплявському лісництві є й своя шишкосушарка. Опікується процесом підготовки насіння та вирощуванням посадматеріалу помічник лісничого Василь Воропай. Щороку насіння проходить процедуру перевірки та отримує посвідчення про кондиційність.

Цього року золотоніські лісівники засіяли 1,25 га сосни звичайної. Тож планують отримати близько 1,4 млн. сіянців сосни, а також 50 тис. сіянців дуба червоного, близько 20 тис. дуба звичайного та до 40 тис. шт. акації білої. Є навіть клени й абрикоси. Цього буде достатньо, щоб задовольнити власні потреби під час лісокультурної кампанії та реалізувати іншим.

«Доглянутий розсадник і якісний посадматеріал – це обличчя лісівника, бо відповідає головному його покликанню – садити ліс. Тому завжди до вирощування сіянців і посадкової кампанії у нас буде особлива увага», – відзначив директор ДП «Золотоніське лісове господарство» Микола Бас.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x