Уманчани вшанували пам\’ять ученого Олександра Багрія

Уманчани вшанували пам\’ять ученого Олександра Багрія

Здавна в Азербайджані спільно проживають представники різних національностей і релігій. Усі вони, органічно адаптувавшись до культурних умов країни, плекають свою самобутність і збагачують духовний спадок другої батьківщини. Яскравим прикладом дружби між азербайджанським і українським народами є діяльність видатного вченого, педагога, фольклориста Олександра Васильовича Багрія, який у 1922-1949 роках жив і працював у Баку. Його пам\’ять вшанували нещодавно в Умані. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Уманського міськвиконкому.

В Україні вшановують пам’ять видатної особистості. Знають про Олександра Багрія і в Умані. В далекому 1900 році майбутній дослідник вступив до уманської гімназії, яку закінчив із золотою медаллю і премією за «Ювілейну роботу про М.В.Гоголя». Тому не випадково під час проведення у загальноосвітніх школах міста місячника шкільних бібліотек Олександру Багрію було присвячено багато цікавих заходів.

У кожній бібліотеці працювали тематичні книжкові виставки. В усіх школах міста проведені години цікавих повідомлень, на яких вчителі, бібліотекарі знайомили учнів з біографією, науковою та літературною спадщиною Олександра Багрія.

Юне покоління уманчан із вдячністю згадуватиме ім’я Олександра Багрія як людину, яка багато зробила для популяризації творчості Тараса Шевченка на азербайджанській землі. У центрі Баку споруджено пам’ятник Т.Г. Шевченкові як символ глибокої поваги азербайджанців до великої української поезії, славетного минулого України, її історії та культури. Монумент – то данина пам’яті вченому, котрий увів Кобзаря в духовний простір Азербайджану, – професору О.В. Багрію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x