1 700 черкасців пройшли перевірку на цукровий діабет

1 700 черкасців пройшли перевірку на цукровий діабет

8 та 9 листопада з метою раннього виявлення та профілактики поширення цукрового діабету серед населення міста, та надання вчасної та якісної медичної допомоги; за підтримки Департаменту охорони здоров’я та МП ЧМР закладами охорони здоров’я міста Черкаси була проведена міська акція. Про це «Нова Доба» дізналася від КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».

У ці дні всі пацієнти медичних закладів запрошувались до лабораторій для визначення глюкози крові, артеріального тиску, консультацій лікарів: ендокринолога, хірурга, невропатолога та офтальмолога.

Під час акції оглянуто 1 713 осіб, із них чоловіків – 713, жінок – 945, дітей – 55. Проведено аналізів – 812. Вперше виявлено підвищення глюкози в крові у 51 особи (всі направлені на консультації до фахівців). Взято на диспансерний облік всього – 18 осіб, із них чоловіків – 6, жінок – 12. Пацієнти з груп ризику отримали інформацію про профілактику, виникнення цукрового діабету та його ускладнення.

Довідково: Цукровий діабет є глобальною медично-соціальною проблемою та причиною величезних людських і соціально-економічних втрат. На сьогодні в світі цей діагноз має понад 260 млн. людей, а це означає, що захворюваність на цукровий діабет( ЦД) набула ознак пандемії. Кожні 10 секунд від діабету та його ускладнень помирає 1 людина.

Згідно з офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 1січня 2016 року в нашій країні зареєстровано 1 300 335 людей з діабетом, але, на думку експертів, реальна кількість людей з невиявленим діабетом може перевищувати офіційну статистику в 2-2,5 рази. 15–19% хворих вперше дізнаються про ЦД під час гангрени нижньої кінцівки, 75 % хворих на ЦД помирають від мікро та макросудинних ускладнень. Як свідчить статистика, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази, ризик розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда в 2 рази, патології нирок в 17 разів, артеріальної гіпертензії в 3 рази.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x