У Каневі рятувальники і волонтери провели грибний рейд на ринку

У Каневі рятувальники і волонтери провели грибний рейд на ринку

Гриби – це дивний дарунок лісу, надзвичайно смачний та поживний продукт харчування. Нажаль, гриби також можуть бути небезпечними та привести до отруєння організму, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Як відомо, в Україні визначено 80 видів отруйних та умовно їстівних грибів, 10 видів з них – смертельно отруйні. За статистикою переважна більшість отруєнь грибами припадає на вересень-жовтень, період, коли дощі збагачують наші ліси й посадки грибним розмаїттям. Саме у цей час населення активно займається «тихим полюванням» полюючи на дикорослі гриби. Про це «Новій Добі» повідомила прес-служба Управління ДСНС України у Черкаській області.

Попри застереження, кожен рік до лікарень потрапляють «грибні жертви», так у 2014 році таких було троє. Цього року на території Черкаської області випадків отруєнь грибами не виникло, проте масового збору грибів ще не було, тому небезпека не минула. Саме тому співробітники ДСНС з початком сезону збору дикорослих грибів, активізували свої зусилля щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення відносно попередження можливих випадків отруєнь.

Вже майже місяць працівники Управління ДСНС у Черкаській області та його районних підрозділів спільно із волонтерами та засобами масової інформації постійно проводять рейдові перевірки місць збирання та стихійного продажу грибів. Зазвичай застереження щодо небезпеки вживання дикорослих грибів серед громадян є найбільш дієвим способом запобігання отруєнням.

24 вересня працівники Канівського районного відділу Управління ДСНС України у Черкаській області разом із волонтерами Товариства Червоного Хреста здійснили профілактичний рейд на Канівському міському ринку. Під час заходу рятувальники спілкувалися як з покупцями, так і з продавцями грибів. Співробітники Держслужби з надзвичайних ситуацій роз’яснили кожному, з ким вдалося поспілкуватися, правила збирання та споживання дикорослих грибів, а волонтери, розповіли про методи надання першої долікарської допомоги при отруєннях.

Для закріплення практичних знань фахівці ДСНС для покупців провели навчальний майстер-клас під час якого на прикладі грибів, що пропонуються до продажу, розглянули особливості їстівних та отруйних грибів.

Учасники рейду наголосили, що останнім часом через чисельні випадки мутацій навіть їстівні види грибів інколи можуть стати причиною харчового отруєння, адже вони відносяться до швидкопсувних продуктів, особливо ті, що були зібрані в сиру погоду.

Особливу увагу громадян учасники рейдів загострили на отруєннях блідою поганкою, оскільки вона дуже схожа на сироїжки, печерицю та зеленушки. В ході спілкування рятувальники роздали громадянам які стали учасниками заходу спеціально розроблені пам\’ятки, в яких були зазначені основні правила збирання, обробки та безпечного вживання грибів, а також першої долікарської допомоги у разі отруєння ними.

«Купуйте гриби тільки промислового виробництва, на яких є сертифікат якості. Дітям, людям похилого віку та вагітним жінкам взагалі краще уникати вживання грибів. Дослухайтеся до наших порад стосовно дикорослих грибів і тоді небезпека отруєння омине вашу родину стороною. Цінуйте своє життя», – звернувся до мешканців Канівщини начальник Канівського районного відділу Управління ДСНС у Черкаській області Богдан Диченко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x