Форум ОТГ зібрав у столиці лідерів громад з усієї країни

Форум ОТГ зібрав у столиці лідерів громад з усієї країни

Перший Форум об’єднаних громад відбувся вчора у столиці. Свої проблеми та успіхи обговорили лідери 159 об’єднано-територіальних громад, які функціонують самостійно уже рік і представники майбутніх ОТГ, які вже зовсім скоро оберуть собі лідерів і набудуть нового статусу. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Форум ОТГ зібрав у столиці лідерів громад з усієї країни
Форум пройшов за ініціативою Кабінету Міністрів України та був організований у співпраці із Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO).

Відкриваючи форум, перед лідерами громадськості виступив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який від імені Уряду гарантував підтримку об’єднаним громадам.
Форум ОТГ зібрав у столиці лідерів громад з усієї країни

– Підтримка Уряду у вас є. Хочу вас запевнити, що все, що залежить від мене як Прем\’єр-міністра, буде зроблено для того, щоб підсилити реформу з децентралізації влади, підсилити місцеве самоврядування, – наголосив Глава Уряду. – Нам потрібна якісна школа, ФАП, якісна лікарня. Уряд для вас і в цьому питанні є надійним партнером. Усі наші реформи, які ми будемо далі робити, будемо робити спільно з вами і заради тих людей, які живуть у громадах.

Своє схвалення та підтримку присутнім висловили також Генадій Зубко – Віце-премєр-міністр, Міністр егіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальнго господарства України та іноземні партнери: Хольгер Тауш – директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні, Андреас фон Шуман – керівник програми «U-LEAD with Europe: Ukraine – Local Empowerment, Accountability and Development Programme» та Бері Рід, Директор проекту «ДОБРЕ».

Про зміни до законів та розпорядження землею
Чи не основною темою Форуму стало обговорення необхідних законопроектів та змін до законів, яких потребують ОТГ для повноцінної діяльності. Так, Володимир Гройсман заявив, що землі поза межами населених пунктів мають бути передані в управління об\’єднаних територіальних громад.
– Уряд вніс пропозицію, і проект Закону №4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» був прийнятий у першому читанні у квітні цього року. Під час підготовки до другого читання до цього законопроекту почали нав\’язувати інші сільські ради, – говорить Володимир Гройсман. – Наше завдання – і Уряд готовий це зробити – подати окремий законопроект, в якому буде написано, що усі землі передаються в управління об\’єднаним територіальним громадам.

Глава Уряду запропонував спільно з органами місцевого самоврядування та об\’єднаними територіальними громадами сформувати пропозиції до Верховної Ради: визначити ряд законів, які стосуються діяльності об’єднаних громад, які потребують першочергових змін. На думку прем’єра, та депутати зможуть розглянути і підтримати їх у січні-лютому наступного року, що вирішить інших існуючі проблеми ОТГ.

На пропозицію активно відгукнувся голова Вакулівської ОТГ Артур Шевцов. Він озвучив закони, які лишились без змін і через те гальмують роботу новоутворених громад. Закони стосуються визначення меж адміністративних районів, публічних закупівель, державної реєстрації актів цивільних станів і багато іншого.
– Ми без них просто не можемо рухатися далі. Це закон 5520 – передбачає зміни меж районів, 4772 – спрощена процедура приєднання громад, 4742 – чітко визначає статус старости, 4110 – набуття повноважень сільського і селищного голови, – наголошує голова ОТГ.

Представники Черкащини про форум

Форум ОТГ зібрав у столиці лідерів громад з усієї країни Юрій Путря, голова «ГО проти корупції» міста Корсунь-Шевченківський:
– Нам важливо були почути, що все ж будуть прийняті ті закони, які «повисли» зараз у повітрі і тому громада не має повноти управління своїми ресурсами. Децентралізація складеться у партнерстві між владою і нами, громадами. Ми розділимо повноваження і ресурси між собою відповідально. Нас цікавлять багато питань у медицині, освіті. Адже склалися деякі проблеми, і нас цікавить механізм їхнього вирішення. Наприклад, незрозумілий порядок формування наших бюджетів і несформованих громад. Але ми з ними теж хочемо співпрацювати.

Форум ОТГ зібрав у столиці лідерів громад з усієї країни Вікторія Пипа, голова Мокрокалигірської об’єднаної громади, також наголосила на важливості прийняття нових законів та змін до вже наявних. Також вона зауважила, що у громад є багато питань щодо організації поточного функціонування, які частково мають вирішитися за підсумками Форуму:
– Для нас важливе прийняття нових законів, найперше, про службу в органах місцевого самоврядування, про приєднання до вже утвореної земельної громади, вирішення земельних питань і низка інших. Нас турбують питання і організації праці, і формування первинної та вторинної ланки медичної допомоги, створення опорних шкіл.

Форум ОТГ зібрав у столиці лідерів громад з усієї країни Володимир Міцук, голова Білозірської об’єднаної громади:
– Приємно, що прем’єр-міністр стоїть на нашому боці і пропонує разом прийняти участь у голосуванні тих законопроектів, які необхідні нам для подальшої децентралізації. Для нас актуальні закон про об’єднання громад, закон про передачу земель, про зміни щодо добровільних об’єднань громад, закон про місцеве самоврядування. Добре, що громадам, які «вскочили у перший вагон» децентралізації обіцяють подальшу підтримку.

Цінне для нас спілкування з колегами, з якими ми навчалися в Академії Лідерства, ділимося з ними своїм досвідом, слухаємо про їхню діяльність, слухаємо, в яких грандах вони беруть участь. Для нас це важливо, бо ми підготували до 20 проектів, які плануємо втілити у наступному році і чекаємо підтримки держави, адже своїх коштів не вистачає. Навантаження збільшується через необхідність забезпечення енергоносіями охорони здоров’я, освіти, персоналу – заробітною платою.

Обговорення бюджету в громаді ми вже пройшли, і скоро будем приймати бюджет на наступний рік. Думаю, грошей нам вистачить. Я оптиміст по життю і для мене головне, що ми йдемо у правильному напрямку.

Після спілкування з колегами вже маю нові ідеї, не буду поки що їх називати, які хочу реалізувати у своїй громаді. Два проекти хочу зробити терміново, щоб за два тижні вони вже в мене були готові.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x