Білоруси освятили прапор України

Білоруси освятили прапор України

У Білоруській автокефальній православній церкві Ікони Жировицької Матері Божої,в Гайленд Парку, Нью-Джерзі, 18 грудня відбулося кілька пам’ятних подій, серед яких особливо значущою було освячення Державного прапора України, встановленого у храмі поряд з прапором США і незалежним прапором Білорусі, забороненим на рідній землі у 1995 році. Прапор України освятили оо. Зіновій Жолобак, Михайло Федорак і Андріян Бойко. А привезли прапор з Києва і подарували церкві Тамара Минко і її чоловік Віталій.

Білоруси освятили прапор України

Білоруська Автокефальна Православна Церква (БАПЦ) формально у Білорусі не існує. До 1937 року більшовики практично повністю знищили її, сфабрикувавши справу про контрреволюційну змову під назвою „Білоруська автокефальна церква“. Кати посадили до тюрем та розстріляли більшість активістів Церкви на чолі з Єпископом Філаретом.

Білоруси освятили прапор України

Церква має давню історію. Собор, скликаний в Пінську у 1791 році проголосив автокефалію Православної Церкви‚ але пізніше білоруські землі були приєднані до Російської імперії і автокефалія була ліквідована. У 1948 році Єпископ БАПЦ Василь оселився у Ню-Йорку. Перша Служба Божа православних білорусів у США відбулась восени 1950 року в Бруклині. Будинок був невеликим і мав кімнату, у якій мешкав відомий білоруський композитор, проф. Микола Куліковіч. Він керував церковним та світським хором.
Чинний Архиєпископ БАПЦ Святослав (у миру В’ячеслав Логін), громадянин України 1964 року народження, вже понад 16 років служить у США, відвідуючи також час від часу нечисленні парафії в Канаді, Австралії та Англії. Відвідання Білорусі, де діють кілька підпільних парафій БАПЦ‚ йому заборонене‚ оскільки проти цього виступає Російська Православна Церква. Духовну опіку БАПЦ узяв на себе Київський Патріярхат.

Білоруси освятили прапор України

Про історію парафії в Ню-Джерзі мені розповів її старійшина Віктор Дубяга. Різними способами православні білоруси збирали гроші‚ щоб купити будівлю Греко-православної церкви. Ініціяторами були Марія і Петро Кожури. Це їм вдалося й відтоді до храму приходять численні українці‚ а також молдавани‚ люди інших національностей. Церкві надали ім’я Жировицької ікони Матері Божої в пам’ять про те‚ як у 1470 році біля містечка Жировичі на дереві з’явився образ Діви Марії. Ікону забрали до Москви‚ потім повернули білорусам. Тепер ікону зберігає Жировицький чоловічий Свято-Успенський монастир, який належить до Білоруського екзархату Російської Православної Церкви, в Гродненській області Білорусі.
Монастир виник на місці з\’явлення образу Матері Божої. Він був головним центром унії. Першим ігуменом монастиря за часів унії був Йосафат Кунцевич. Саме тоді було зведено великий монастирський комплекс з кам\’яних храмів барокової архітектури. У 1730 році чудотворна ікона Божої Матері з Жировицького монастиря була урочисто коронована золотими папськими коронами, а Жировицьку Богоматір оголошено покровителькою і заступницею білоруського народу.

Білоруси освятили прапор України

Служба в храмі відбувається білоруською мовою‚ а о. Зіновій та інші священики вживають українську мову. Того ж дня у храмі відзначили 19-річчя священства о. Зіновія і 10-річчя його перебування в парафії. Він походить з Івано-Франківська‚ вищу духовну освіту здобував в інших містах‚ науковий ступінь здобув за дослідження християнських засад педагогіки.
18 грудня у храмі привітали з першим роком народження Джорджіяну Соколенко, її батьків Катерину та Івана і бабусю Тетяну‚ які до США приїхали з Молдови. Церковний хор під керуванням старости церкви Якуба Сапєжинського заспівав дівчинці „Многая літа“.
З нагоди свята більшість парафіян прийшла в українських та білоруських вишиванках, а Сестринство влаштувало святковий обід.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x