Перерахунок ПДФО із заробітної плати здійснюється у грудні

Державна податкова інспекція у м. Черкасах нагадує платникам положення підпункту 169.4.2 пункту 169.4 статті 169 ПКУ, яким встановлено, що під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року роботодавець платника податку зобов\’язаний здійснити перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку. За своїм змістом перерахунок ПДФО – це самостійна перевірка податковим агентом сум нарахованих платнику податку протягом календарного року доходів у вигляді заробітної плати окремо за кожний місяць такого періоду та наданих податкових соціальних пільг.

Слід знати, що метою проведення такого перерахунку є забезпечення виконання визначеної Кодексом умови щодо обмеження граничного розміру заробітної плати звітного податкового місяця, який дає право платнику податку на застосування податкової соціальної пільги (у 2016 році – 1930 грн), перевірки (уточнення) наявності підстав у платника податку для застосування податкової соціальної пільги, та правильності нарахування податку з доходів фізичних осіб за податковий період (рік).

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.
Факт проведеного перерахунку та його результати підтверджуються складеною у довільній формі бухгалтерською довідкою з подальшим відображенням у ф.№1ДФ за 4 квартал 2016 року.
Оскільки для відображення результатів річного перерахунку у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф.№ 1ДФ) не передбачено окремих реквізитів чи рядків, у графах 4а та 4 сума ПДФО декларується з врахуванням проведеного перерахунку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x