У Кримках обговорювали перспективи об’єднання громад

У Кримках обговорювали перспективи об’єднання громад

Днями в селі Кримки, що на Шполянщині пройшли громадські слухання щодо об’єднання територіальної громади з адмінцентром у місті Шпола. Учасники обговорення погодилися, що адміністративна реформа сьогодні вкрай необхідна, оскільки дасть поштовх до розвитку громад. «Нова Доба» про це дізналася в Шполянській міській раді.

На громадські слухання завітали голова міста Шполи Сергій Кравченко, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Марина Кулішова, начальник фінансового відділу Шполянської міськради Олена Волошенюк, голова районної ради Олександр Кузуб. Також серед запрошених були присутні представники Лебединської громади. В робочому процесі, очільник Шполи Сергій Кравченко пояснив мету свого візиту до села Кримки. А саме зауважив, про прийняте ним розпорядження щодо ініціювання Шполянської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром у місті Шпола в склад якої, у перспективі, входитимуть наступні села Шполянського району: Кримки, Журавка, Лебедин, Терешки, Ховківка і Сердегівка. Також Сергій Володимирович пояснив, чому саме в такому складі ініціює об’єднання.

− На початку 2016 року Шполянська міська рада надіслала відповідні пропозиції щодо об’єднання всім сільським радам Шполянщини. Третина з них відповіли позитивно, інші не були готові надати конкретну відповідь, адже тема децентралізації була на стадії обговорення. Ще третина − взагалі не відповіли, − зазначив мер Шполи. − Тому враховуючи надані відповіді ми склали перспективу такого об’єднання. Фахівці вивчали і готувались не один місяць до того, щоб провести громадські слухання у Шполі й винести пропозицію на схвалення депутатами міської ради під час засідання сесії. Також прораховували фінансову вигідність такого об’єднання, географічне розташування суміжних громад, а ще брали до уваги всі пропозиції від представників сільських громад, які хочуть об’єднатись.

Голова села Кримки Микола Запорожець зауважив, реформа не просто на часі, без неї сьогодні селам не вижити.

Про процес децентралізації, яким пройшли всі країни Євросоюзу розповів присутнім голова районної ради Олександр Кузуб. Крім того, він повідомив що нині в Україні вже створено 159 добровільно об’єднаних громад і їх кількість щодня зростає. На це в 2016 році держава виділила кошти в сумі 3 млрд грн, а вже в 2017 році у держбюджет закладено на розвиток новостворених ОТГ 9 млрд грн в тому числі 1 млрд грн, виділяє Державний фонд регіонального розвитку.

Протягом активного обговорення, тамтешніх місцян цікавило багато не роз’яснених та не досить поінформованих питань. Зокрема кримчан хвилювала, якою буде подальша доля сільської ради і хто буде її очолювати, чи збережеться в селі школа, ФАП та Будинок культури, і головне – залишиться взагалі їхнє село. Голова міста Шполи Сергій Кравченко, заспокоїв негативні настрої серед населення, надавши конструктивні відповіді. Адже ті ж самі питання турбують і міських жителів, бо зміни це завжди щось недосліджене і невідоме.

Підбиваючи підсумки та вислухавши думку кожного охочого, жителі села Кримки прийняли виважене рішення. Під час голосування, з 77 присутніх на громадському слуханні кримчан, за об’єднання з Шполянською міською об’єднаною територіальною громадою позитивно висловились 73 особи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x