Ольга Парфенюк: «Робота тренера схожа на роботу шоумена»

Ольга Парфенюк: «Робота тренера схожа на роботу шоумена»

Гімнастка, важкоатлетка та власниця спортивного клубу. А ще Ольга Парфенюк сьогодні успішна тренерка нового спортивного напряму TRX. Так у родині, де татко – штангіст, дівчині сама доля навіщувала стати спортсменкою.

Від 2-х до 50-ти

Ольга Парфенюк: «Робота тренера схожа на роботу шоумена»– Коли я мала з’явитися на світ, тато очікував, що народиться хлопчик, і він теж стане штангістом. Тому готувалися до народження нового спортсмена, навіть купували тканини для костюмів, але народилася дочка. Татко не зневірився, відразу сказав: «Буде гімнасткою». І так у 4 роки мене віддали на гімнастику, де я майже 10 років займалася цим видом спорту, – розповідає спортсменка.

Пізніше Ольга захопилася танцями, а згодом перейшла на заняття у тренажерному залі, оскільки заняттям гімнастикою завадила травма спини. Саме з цього моменту 7 років тому у дівчини і почався відлік захоплення фітнесом. Перехід від захоплення до професійного втілення відбувся настільки плавно й професійно, що вона вирішила займатися цим не сама, а запрошувати знайомих дівчат на свої заняття.

– Перша моя група була у складі «я + ще одна людина», потім «я + дві людини», і так поступово мої групи збільшилися до такої кількості людей, що тренування доводилось розбивати на три етапи, тому що не вистачало місця, – згадує тренерка. – А нині мої друзі сміються, переглядаючи фото тих часів, мовляв, це вже не фітнес-тренування, а ціла фітнес-конвенція: тоді в залі в межах одного мого тренування займалося до 50-ти осіб.

Мотивація і розвиток

Успішних історій зміни тіла і життя своїх підопічних Ольга має у своєму тренерському портфоліо чимало. Так є випадок, коли людина схудла на 30 кілограмів, абсолютно змінивши спосіб життя і мислення, досить часто у клієнтів змінюється і особисте життя, оскільки зовнішній вигляд напряму на це впливає.

– Для людини найбільшою мотивацією є люди, їхні успіхи і досягнення. Тому, коли хтось зміг кардинально змінити своє тіло, я завжди наводжу це у приклад, тому що приголомшливі результати завжди означають важку працю над собою і заслуговують на повагу, – говорить Ольга.

Ольга Парфенюк: «Робота тренера схожа на роботу шоумена»Ольга дуже любить самовдосконалення не лише практичні, а й теоретичні. Часто відвідує різні семінари, конвенції та тренінги на спортивну тематику. Дівчина переконана: найкраща інвестиція – це інвестиція у себе. Так, власне, і відбувся перехід від простого фітнесу до важкої атлетики.
– Окрім тренувань, я весь час кудись їздила, вчилась новому, а потім зрозуміла, що цього мені вже замало. Мені, як спортсмену, захотілося рости далі, – говорить дівчина. – Зрозуміло, що на заняттях я – тренер, я роблю найкраще вправи, а всі за мною мають повторювати, але мені весь час кортіло з кимось змагатися. Адже лише у гідній конкуренції можна чогось досягти. Тоді і сказала татові, що вирішила зайнятися важкою атлетикою. І вже через два місяця тренувань я брала участь в обласних змаганнях із важкої атлетики. І так поступово я досягла І-го дорослого розряду у цьому виді спорту.

Тренуванням для себе раніше дівчина присвячувала три заняття на тиждень. А нині, вже будучи тренером, Ольга тренується увесь свій час, оскільки на заняттях у клубі вона не просто проводить тренування, а тренується разом зі своїми клієнтами на повну силу. А це – 7 тренувань на день.

Епоха TRX та власний клуб

TRX – це ефективні функціональні тренування з власною вагою для всього тіла за допомогою спеціальних навісних петель. Такий вид тренування придумав американський морпіх, коли під час далеких відряджень він не мав змоги відвідувати тренажерний зал. За допомогою таких петель йому вдавалося провести собі функціональне тренування на основні групи м’язів, не буду при цьому прив’язаним до спортивного залу. Нині такий вид тренувань набуває все більшої популярності в усьому світі, хоча в Україні він з’явився нещодавно, бо ж розвиток фітнесу затримується років на 10. А у Черкасах й поготів такого тренінгу донедавна не було. Тому, обираючи концепцію створення власного спортивного клубу Ольга не вагалася – ця ніша вільна і така новинка однозначно зацікавить містян.

– Зараз люди вже поступово відмовляються від традиційних видів фітнесу на кшталт степ-аеробіка, шейпінг чи заняття із фітболом, коли не до кінця зрозуміло що і для чого ти робиш. У функціональному тренінгу все зрозуміло: тренуєш силу, гнучкість, витримку і вдосконалюєш своє тіло, – говорить Ольга. – Досить часто навіть чоловіки із гіпертрофованими (великими) м’язами, які накачали в тренажерці, на петлях TRX не можуть виконати елементарних вправ. Тому здебільшого нині тренуються дівчата, тому що це швидко, ефективно та результативно для тіла Хоча потренувати чоловіків мені було б дуже цікаво.

Тренерка розповідає, що при заняттях на навісних петлях добитися результату можна не за 6 місяців, як при звичайних тренуваннях, а вже за два місяці. Відразу відбувається просушка тіла, додається м’язова маса та з’являється форма.

Ольга Парфенюк: «Робота тренера схожа на роботу шоумена»Серед своїх улюблених вправ Ольга виокремлює вправу, запозичену із кросфіту, бурпі, яка активізує усі сили організму, присідання зі штангою та вправа «пайк» на навісних петлях. «Пайк» – це своєрідна планка, коли ноги зафіксовані у петлі, а за рахунок м’язів рук, пресу та спини таз потрібно підняти таз над головою. можна до цієї вправи додати ще відтискання. Однак, переконує тренерка, найважливіше у будь-якій вправі – техніка виконання, оскільки неправильне виконання тої чи тої вправи може призвести до серйозних травм. Як зауважує сама Ольга, вона прихильник програми FACTS– це функціональне і водночас бережливе тренування, коли тренується усе тіло з урахуванням усіх фізіологічних особливостей і підготовки. З таким підходом можна тренувати як дитину чи пенсіонера, так і олімпійського чемпіона підготувати до змагань.

«Які тренування – такий і результат»

Це – улюблений вислів тренерки. Адже задля свого здоров’я і красивого тіла потрібно дисципліновано тренуватися, водночас дотримуючись режиму харчування.
– Я дуже люблю людей, пишаюся їхньому прагненню працювати над собою, поважаю те, скільки сили вони вкладають у тренування, – зізнається Ольга. – Робота тренера схожа на роботу шоумена: ти не маєш втомлюватися, хотіти спати і мати поганий настрій. Твоя робота забезпечувати психологічний комфорт, гарний настрій для клієнта, давати емоційну розрядку та забезпечити вибухове тренування, щоб наповнити тіло енергією.

І, традиційно, для нашої рубрики 3 поради від тренерки Ольги Парфенюк:
1. Купити абонемент. Це психологічне правило, яка зобов’яже відвідувати тренажерний зал, бо ж «гроші вже заплачено». А також сприймати тренування як частину життя. Виробити звичку тренуватися незалежно від погоди чи настрою, а заняття вписати у буденний графік.
2. Мотивація: для чого саме ви це робите. Потрібно чітко визначити, який ви хочете отримати результат. Тоді, маючи перед собою чітку мету, легше до неї прямувати.
3. Обмежені терміни. За чітким графіком легше тренуватися, краще відслідковувати результат і знову ж таки – легше прямувати до мети, маючі чіткі «дедлайни».

Що ж тренуйтеся функціонально, не відставайте від решти світу, і будьте красивими та здоровими, адже це – модно.

Спілкувалась Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x