Чигиринські лісівники посилено працюють для запобігання пожеж

Чигиринські лісівники посилено працюють для запобігання пожеж

Чигиринський лісгосп належить до найбільш пожежонебезпечних в області, оскільки в підпорядкуванні його знаходяться близько 15 тис. га хвойних лісових насаджень, які разом з тривалими посушливими періодами, щорічним неконтрольованим масовим випалюванням сухої рослинності навесні і восени, грибним сезоном та значним рекреаційним навантаженням поблизу населених пунктів, створюють надзвичайно небезпечну зону ризику. Тому головним завданням для чигиринських лісівників з початку весни є пильний нагляд за кожним гектаром лісових насаджень, недопущення вогню у лісі, швидке реагування та локалізація виявлених пожеж, протипожежна профілактика. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

З метою охорони лісів від пожеж на підприємстві функціонує 4 лісові пожежні станції, де відомча лісопожежна служба щоденно з ранку до сутінків, а при 5 класі пожежної небезпеки цілодобово несе бойове чергування. На озброєнні станцій перебуває 8 пожежних автомобілів (ЗІЛ-131, ГАЗ-66), один лісопожежний модуль, один автомобіль ГАЗ-53 з цистерною ємністю 5 кубометрів, 2 причіпні цистерни для підвезення води та 6 переносних мотопомп для перекачування води з природних водойм у пожежні автомобілі. При ЛПС зосереджені пункти накопичення протипожежного інвентарю, резерви паливно-мастильних матеріалів, пункти заправки автомобілів водою. Матеріально технічна база постійно оновлюється і доукомплектовується. В цьому році на зміцнення матеріально-технічної бази служби охорони лісів від пожеж вже витрачено більш як 200 тис. грн.

Для постійного нагляду за Чигиринською грядою функціонують три телесистеми відеоспостереження, з них одна змонтована в цьому році. Відеокамери покривають всі хвойні насадження лісгоспу і дозволяють вчасно виявити навіть найменші загорання в лісі. Між лісопожежними станціями забезпечений постійний радіозв’язок за допомогою 21-єї радіостанції.

Для попередження виникнення та розповсюдження лісових пожеж щороку в лісонасадженнях створюється більше 200 км мінералізованих смуг і проводиться догляд за ними загальною протяжністю близько 1200 км. Здійснюється обрізка гілля хвойних дерев для перешкоджання переходу можливої низової пожежі у верхову. Такий захід проводиться вздовж доріг, узлісь та у молодих насадженнях. Протягом 2014 – 2015 років чигиринські лісівники здійснили очищення 58 км протипожежних розривів від хвойної рослинності.

«Як свідчить статистика, майже всі випадки лісових пожеж трапляються з вини людини, тому велика увага приділяється проведенню роз’яснювальної роботи серед населення про небезпеку загорань. Вздовж доріг виставляється наглядна агітація, проводиться розповсюдження листівок на протипожежну тематику. Тільки безумовне дотримання вимог пожежної безпеки в лісах Чигиринщини допоможе зберегти унікальні хвойні ліси Богданового краю від вогню», – наголошує директор Чигиринського лісгоспу Роман Фендюр.

З метою виявлення та притягнення до відповідальності порушників «Правил пожежної безпеки в лісах України» проводяться рейди силами працівників лісової охорони за участю співробітників міліції.

З початку року в лісах підприємства зафіксовано 12 випадків лісових пожеж, загальною площею 2,21 га, що свідчить про оперативне реагування лісопожежної служби підприємства та швидку локалізацію загорань.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x