Сучасними глюкометрами оснастили всі «швидкі» на Черкащині

Сучасними глюкометрами оснастили всі «швидкі» на Черкащині

Замість кількох тестів – один. Віднині всі «швидкі» в області оснащені універсальними глюкометрами. Сьогодні їх отримав Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Про це «Новій Добі» повідомили у Черкаській ОДА.

Глюкометри повинні бути в кожної бригади, розповідають лікарі. Вони обов’язково мають зробити тест на рівень цукру у крові при виклику до хворих на цукровий діабет або непритомних.

– Такі пристрої наші «швидкі» мали й досі, – зауважує директор Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради Владислав Свириденко. – Однак ми постійно їх докуповували, бо ті не підлягають ремонту. І в цьому році зіштовхнулися з великою проблемою при закупівлі тест-смуг для глюкометрів. Бо вони різні в нас – від восьми виробників. Кожен під себе робить тест-смуги. Дехто на ринку побув рік – і пішов. Як це все прописати в тендері… Тому й виникла потреба мати уніфіковані глюкометри від надійного виробника.

Нові глюкометри ще й універсальні. Узявши одну краплю крові, медики зможуть визначити і рівень глюкози у крові, і кетонових тіл, а не робити окремий тест. А це – економія бюджетних коштів і скорочення часу на обстеження пацієнта.

– Відома компанія-виробник, яка вже дуже давно працює на ринку і з якою ми налагодили партнерські стосунки, надала 100 глюкометрів, – розповідає голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Цим питанням за моїм дорученням опікувався мій радник на громадських засадах, який теж працює на «швидкій», Ігор Фесун. Бюджету таке придбання коштувало би не менше 60 тис. грн. Ці кошти натомість можна спрямувати, приміром, на закупівлю запчастин для «швидких». Зараз ми працюємо і над програмою інформатизації наших закладів охорони здоров’я.

Для пілотного проекту обрали якраз Центр екстреної медичної допомоги та поліклініку кардіоцентру. Йдеться про створення електронної реєстратури. Завдяки спеціальній програмі лікарі реанімаційних «швидких», зокрема, зможуть бачити електронну історію хвороби пацієнта. Згодом в єдину базу планують об’єднати всі лікувальні заклади області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x