Епідеміологічна ситуація із ВІЛ/СНІД у Каневі сягає рівня концентрованої епідемії

Епідеміологічна ситуація із ВІЛ/СНІД у Каневі сягає рівня концентрованої епідемії

Днями у Каневі фахівці ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця» і «Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом» та представники влади Канева – міської і районної – обговорили необхідність введення в роботу на базі сайту ЗПТ соціального працівника для запровадження надання соціальних послуг, а також на умовах співфінансування закупівлі медичних препаратів для жителів міста і району.

Епідеміологічна ситуація із ВІЛ/СНІД у Каневі сягає рівня концентрованої епідемії– Протягом останніх півроку ми разом із київськими експертами працювали над розробкою ситуаційного аналізу епідеміологічної ситуації проблеми ВІЛ/СНІДу у місті Каневі та Канівському районі, а також аналізували заходи щодо її протидії, – зауважив головний лікар «Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом» Петро Левченко.

Нагадаємо, що 1 листопада 2016 року на базі Канівської центральної районної лікарні у межах пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг», що його на теренах Черкащини впроваджує ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця» за підтримки проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», відкрили сайт замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для уразливих груп населення міста. Нині послугами сайту ЗПТ користується 14 осіб. Вони усі є жителями Канева.

Потреба у сайті ЗПТ та розширення його спектру послуг саме в Каневі та Канівському районі виникла через складну епідеміологічну ситуацію. Показник захворюваності на ВІЛ в цьому регіоні перевищує середній обласний показник і загальний по Україні. Щороку у Каневі виявляють близько 30 нових випадків захворювання на ВІЛ. Відносно до кількості в області – це 5 % від кількості усіх хворих в області. А наявність інтегрованих послуг дозволить пацієнтам із ВІЛ та іншим уразливим категоріям населення (і споживачам ін’єкційних наркотиків, і хворим на ВІЛ+туберкульоз тощо) отримати в одному місці основні послуги, які дадуть змогу вести їм повноцінне життя.

Епідеміологічна ситуація із ВІЛ/СНІД у Каневі сягає рівня концентрованої епідемії– Ми проаналізували дані із 2007 по 2015 роки й отримали результат: рівень захворюваності не мав тенденції на зменшення. Тобто за останні 8 років бачимо стабільно велику кількість захворівших і на ВІЛ, і на СНІД, – розповіла присутнім заступник головного лікаря «Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом» Ірина Білоус. – Поясню у чому різниця: коли вірус потрапляє в організм, ми говоримо про захворюваність на ВІЛ-інфекцію, але з часом (близько 7-ми років) через вірус у людини відбувається падіння імунітету, тобто проявляються різні складні захворювання. І ось цей стан називається СНІД. Тобто це – ускладнення і той «підсумок», з яким ми нині маємо боротися.

За словами Ірини Білоус, людей, які захворіли, фахівці повинні виявляти ще на стадії ВІЛ-інфекції. Однак, високий показник виявлених хворих уже на СНІД свідчить про те, що ці люди не були тестовані на захворювання. У цьому і полягає основна проблема: люди, які живуть із ВІЛ і не знають цього, живуть повноцінним життям, зокрема і ведуть незахищене статеве життя. Відтак вони інфікують ще більшу кількість людей. Про це свідчить аналіз вікової категорії хворих осіб і шляхів передачі інфекції. Це, зазвичай, люди від 18 до 48 років – репродуктивний вік, передача статевим шляхом має показник 64 %. Тому й захворюваність на ВІЛ/СНІД уже називають не лише медичною, а й соціальною проблемою.

– Водночас у Каневі нині – концентрована епідемія, в якій підживлюючим джерелом інфікування є споживачі ін’єкційних наркотиків, їх у структурі аналізу 25 %. Це ті люди, на яких треба і можна впливати в плані попередження розповсюдження захворюваності, – наголосила Ірина Білоус. – На них можна вплинути лише шляхом надання замісної підтримувальної терапії. Цей підхід називається «зменшення шкоди».

Епідеміологічна ситуація із ВІЛ/СНІД у Каневі сягає рівня концентрованої епідеміїСвоєю чергою міська влада Канева в особі очільника міста Ігоря Ренькаса переконує, що найголовніше – робота на результат.
– Якщо ми вже почали цю роботу, зокрема у вигляді сайту ЗПТ, то вже маємо довести її до кінця й необхідних нам результатів, – прокоментував презентацію ситуаційного аналізу епідеміологічної ситуації проблеми ВІЛ/СНІДу у місті Каневі та Канівському районі Ігор Ренькас.

За останнім соцопитуванням, що його провели фахівці «Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом», нині у Каневі потенційно потребують замісної підтримувальної терапії 30 осіб. Офіційно, у нещодавно відкритому сайті отримують 14 курсів ЗПТ. Тобто ще 16 особам ці послуги життєво необхідні.

Водночас виникає необхідність у соціальному працівникові, який би щодня з такими людьми спілкувався, спрямовував до різних лікарів, підтримував на контролі їх стан здоров’я та надавав необхідну інформацію. Тобто це ті люди, які безпосередньо працюватимуть зі споживачами ін’єкційних наркотиків та іншими людьми, які перебувають у групі ризику. Тож нині проводять відповідну роботу щодо документації та положення, наголошують у благодійників. А міська та районна влада Канева подбала своїми рішеннями про те, щоб соціальні послуги для уразливих категорій населення закуповували за міський та районний бюджети.

Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x