Черкаські та польські школярі представили спектакль «Дуб»

Черкаські та польські школярі представили спектакль «Дуб»

Двомовний польсько-український спектакль «Дуб» представили школярі Черкас та міста-побратима нашого обласного центру – польського міста Бидгощ. У театральній постановці взяли участь учні Черкаської міської гімназії №1 та їхні однолітки-поляки віком 14 до 18 років.

Постановка присвячена третій річниці трагічних подій на Майдані та вшануванню Героїв Небесної Сотні.

– У Бидгощ нас запросив «Клуб друзів України», а саме, віце-президент Рафал Марцинковський. Там ми перебували 3 тижні (серпень-вересень 2016 року), причому перший із них – у тренувальному скаутському таборі без мобільного зв’язку та інтернету. Це був підготовчий етап. Діти інтегрувалися в цю атмосферу. Проводилися дві репетиції в день по 3-4 години. І все це лягло в постановку, у якої не було сценарію, бо всі три тижні сценарій писали самі діти (10 українців і 10 поляків), – коментує керівник гуртка скаутів Максим Помойницький. – Результатом цих тренувань стала нестандартна вистава у стилі арт-хауз, що викликає глибоку рефлексію у глядачів.

Черкаські та польські школярі представили спектакль «Дуб»

Відповідь на ненависть і вандалізм
− Ключовим партнером польського Товариства у проекті є Перша міська гімназія в Черкасах, − коментує директор Черкаської гімназії №1 Сергій Саєнко. − Одним із поштовхів до її появи стало те, що поблизу Бидгоща живуть дві дочки Героя Небесної сотні Віктора Чмиленка. А безпосередньо в основу задуму та назви лягли події конфліктного характеру, які відбулися в Бидгощі два роки тому. Зокрема, у травні 2015 року, на вшанування пам’яті подій на Майдані у 2013 році, Юрій Андрухович з ініціативи Товариства «Клуб друзів України» посадив у місті Дуб Вільної України. Під час урочистостей група польської молоді, апелюючи до найтрагічніших сторінок в історії польсько-українських відносин, намагалася зірвати цей захід. Через декілька місяців гілки дуба були поламані, а дошка на ньому знищена. У грудні 2015 року невідомі зрізали дерево. Тож спектакль створений українською та польською молоддю як культурна відповідь на ці акти ненависті й вандалізму.

Черкаські та польські школярі представили спектакль «Дуб»

− Перший тиждень підготовки спектаклю в тренувальному таборі був складним. Важко було знайти спільну мову, бо українці розмовляли лише українською, а поляки – лише польською, але згодом ми вже вільно спілкувалися один з одним і проект пішов «як по маслу», − ділиться спогадами один з акторів, учень Володимир Каграманов.

Черкаські та польські школярі представили спектакль «Дуб»

Як стверджують самі учні, мовний бар’єр не був аж занадто великою перепоною, оскільки українці та поляки могли спілкуватися і англійською, хоч тренери забороняли їм це робити. Однією з основних проблем для юних акторів було розкритися на сцені.
− Найскладнішим для мене виявилося те, що треба розкритися перед глядачами, не соромитися. І перший тиждень дуже допоміг у цьому. Ми виконували фізичні вправи, виходили після них виснажені, адже тренування тривали по 5 годин. Усі наступні тижні я вже лише додавав собі впевненості, − додає інший актор, десятикласник Артем.
Перед прем’єрою у Черкас виставу двічі показали в Польщі, а також у Києві. Глядачами стали люди різного віку, професій та навіть національностей.

− Складно, коли на тебе дивляться сотні очей. З’являється страх помилки, адже хочеться зробити все так, щоб люди зрозуміли концепцію вистави і при цьому елементарно не впасти (у постановці дуже багато руху). До того ж складно було показати проблеми молоді, адже з певними негараздами, які нині є в нашій державі, стикалися лише дорослі поляки 10-20 років тому, − коментує актор, 10-класник Данило Осташов.
За словами акторів підготовка до вистави подарувала їм не лише цікавий досвід, а й нових друзів.
− Коли мовний бар’єр було подолано, польські школярі стали для нас чудовими співрозмовниками та навіть провели кілька екскурсій по місту, − розповідає актор, 10-класник Литвиненко Данило.
До поїздки у Польщу та театральної постановки учнів Першої міської гімназії підготував актор Михайло Кондрацький, який є керівником театрального гуртка у школі.

Черкаські та польські школярі представили спектакль «Дуб»

− Хоч я в гімназії і новенька, але захоплювалася театром ще раніше, коли жила в Стамбулі, тому дізнавшись про такий проект вирішила доєднатися і про це не пошкодувала, − говорить учениця гімназії Ксенія Капінус.

Довідково: Спектакль присвячується проблемам історичної пам’яті. Це спроби наведення мостів між двома народами на основі спільних цінностей і прагнень до свободи та незалежності. Спектакль є протестом проти інструментального використовування історії і звинувачувань сучасних поколінь у вчинках предків сусідів. Вистава закликає до усвідомлення глядачами, що, незважаючи на трагічність подій минулого, між двома народами є спільні цінності, завдяки яким можна вибудувати успішне і приязне добросусідство між Україною та Польщею.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x