Озимі культури мають нормальну життєздатність, − гідрометцентр

Озимі культури мають нормальну життєздатність, − гідрометцентр

Різкі коливання температури від морозів до відлиги, що стали звичними цьогорічної зими, викликали занепокоєння серед аграріїв. Адже озимина увійшла в зиму переважно у фазі сходів і була вразливою до несприятливих умов зимівлі.
На сьогодні, найхолоднішою добою цьогорічної зими на Черкащині залишається доба 31 січня, коли середньодобова температура повітря опустилася до 12-16° морозу, мінімум у повітрі становив 17-24°морозу, на поверхні снігу – 23-27° морозу. За таких умов, температура на висоті вузла кущіння озимих (на 3 см) опустилася до позначок 4-9°морозу, що було вище розрахункових температур вимерзання.
− Для визначення життєздатності озимих культур метеостанції області 25 січня взяли моноліти (зразки) рослин озимої пшениці на відрощування, − повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За результатами відрощування, рослини мають нормальну життєздатність – спостерігається повне відростання. Після відростання рослини мають яскраво зелений колір, у більшості зразків змінився фазовий розвиток зі сходів на 3-й листок та почала розвиватись коренева система. Нормальну життєздатність рослин підтвердили 60 господарств області, що проводили відрощування озимої пшениці, ячменю, жита та ріпаку. У більшості зразків спостерігається повне відростання, лише в поодиноких зразках зрідженість не перевищила природну загибель (1-10 %).
Проте, зима зі своїми морозами ще триває. Наступне визначення життєздатності озимих буде проведене 20 лютого. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За прогнозом синоптиків, впродовж наступного тижня спостерігатиметься незначне коливання температурних показників. Так, 11-13 лютого ще очікується морозна погода: вночі 6-12º, вдень 2-7º. 14-15.02 потепліє: вночі 14.02 7-12º, вночі 15.02 1-6º морозу, вдень близько 0º. 16-17 лютого похолодає: вночі 4-10°, вдень 0-6° морозу. А із 18 лютого чергове підвищення температури: вночі близько 0º, вдень до 6° тепла. Опади можливі 14-15.02 у вигляді снігу та мокрого снігу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x