Заяву щодо призначення пенсії за віком можна подати не раніше, як за місяць до досягнення пенсійного віку

«10.09.2015 р. мені виповниться 60 років. 35 років страхового стажу на педагогічних посадах у державних закладах охорони здоров’я буде лише з урахуванням вересня цього року. Чи матиму я право на грошову допомогу й коли краще звертатися з заявою щодо призначення пенсії?
Тамара Микитюк, Уманський р-н»

– Заяву щодо призначення пенсії за віком особа може подати не раніше, як за місяць до досягнення пенсійного віку. Таку пенсію призначають із дня звернення щодо її призначення, – роз’яснює заступник начальника ПФУ у м. Черкасах Наталія Сергієнко. – Водночас у разі, якщо особа звернулася з приводу призначення пенсії не пізніше, як через три місяці з дня досягнення пенсійного віку, то її призначають із дня, що настає за днем досягнення такого віку.
Для призначення грошової допомоги треба на день досягнення пенсійного віку, передбаченого в статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», працювати в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» − «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

До того ж треба враховувати, що чоловікам потрібно мати 35 років страхового стажу на таких посадах, а також щоб до цього їм не було призначено будь-яку пенсію.
Страховий стаж після 01.01.2004 р. обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю буде зараховано до страхового стажу роботи за спеціальністю як повний місяць, якщо в усі місяці роботи після січня 2004 року й до місяця звернення щодо призначення пенсії Ваша заробітна плата, з якої сплачували внески в Пенсійний фонд України (єдиний внесок), була не меншою за мінімальну.

Для того, щоб урахували страховий стаж на посаді за вересень, Вам потрібно звернутися з заявою щодо призначення пенсії в районне управління Пенсійного фонду не раніше жовтня 2015 року (але не пізніше, як 09.12.2015 р. – до того, як мине три місяці з дня досягнення пенсійного віку, аби пенсію призначили з дня, що настає за днем досягнення такого віку). Якщо заяву буде подано пізніше зазначеної дати, пенсію призначають із дня подання заяви.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x