Старість на радість: оптимістичні факти про поважний вік

Старість на радість: оптимістичні факти про поважний вік

Людство стрімко старіє: із кожним роком частка літніх людей у населенні більшості країн світу і світу в цілому зростає. Поважний вік – не привід сумувати. Учені з’ясували, у чому представники пенсійного віку перевершують молодих.

1. Плюс 9 років
Двісті років тому 60-річні люди вважалися стариганями, а тепер – це просто зрілі люди. Учені західного світу підрахували, що відлік старості можна починати із 74 років, хоч і донедавна літніми людьми було прийнято вважати тих, кому більше 65.

2. Імунітет до тривоги
Учені кажуть, що теперішні літні люди щасливіші, ніж молодь. Так, у пенсіонерів багато хвороб, проблем із пам’яттю, однак вони набагато рідше переживають стрес і впадають у депресію, ніж молоді. Узагалі, чим старша людина, тим краще в неї психологічне здоров’я, адже з віком навчаєшся цінувати в житті головне і не турбуватися через дрібниці. Молодь зараз має багато можливостей. Це, загалом, добре, однак широта вибору стає причиною стресу від страху зробити неправильний вибір.

3. Контрольований процес
Лише 20 % механізмів старіння визначається спадковістю, решта ж залежить від способу життя, який веде людина. Тобто, турбуючись про своє здоров’я, ми здатні зберегти молодість тіла й розуму довше.

4. Мозок молодшає
Пізнавальні можливості літніх людей з часом покращуються. Йдеться про те, що теперішні 80-річні демонструють більшу гнучкість розуму, ніж представники цієї ж вікової категорії 10 і більше років тому. У цілому, свої розумові здібності людина зберігає все довше й довше. Учені це пояснюють появою нових способів спілкування, збільшення доступу до різноманітної інформації, що підтримує інтелект у належній формі.

5. Треба вірити!
Учені визначили, що багато людей недооцінюють свої шанси на довге життя. При цьому люди, які дають собі високі шанси на довголіття, успішно реалізують свої плани.

6. Допоможе більярд і спілкування
Датський антрополог Аске Лассен виявив, що чоловікам допомагає боротися зі старістю… більярд. Учений провів дослідження у двох центрах для літніх людей і з’ясував, що гра потребує тривалих перерв між ударами, протягом яких учасники спілкуються між собою. Так пенсіонери тренують своє логічне мислення, моторику рук і здатність до спілкування. Гра відволікає від думок про хвороби, які в літньому віці – звичне явище. Тому Лассен радить додати гру в більярд до офіційних рекомендацій всесвітніх організацій охорони здоров’я.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Євген

Якщо хтось шукає нормальний приватний дім пристарілих в Києві, life-house хороший варіант

Останнє редагування 1 рік тому від Євген
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x