У Нетеребці – найбільший у районі Будинок культури на 600 місць

У Нетеребці – найбільший у районі Будинок культури на 600 місць

А при закладі діють танцювальний колектив, вокальний ансамбль «Нетеребчанка», театр мініатюр. Та справжня гордість села і всього району – народний колектив «Червона калина», який радує своєю творчістю ось уже сорок років.

У Нетеребці – найбільший у районі Будинок культури на 600 місць

Близько двадцяти років директором Будинку культури працює Володимир Піль, він же понад тридцять років очолює «Червону калину».
– Зараз у нас в постійному складі дванадцять осіб: наймолодшій учасниці – 54 роки, старшому – за 75. Колектив змінює вже третій склад артистів. Життя диктує свої умови, і з кожним роком відбирати нових учасників стає все важче, адже, щоб тримати високий рівень, потрібні талановиті вокалісти. При сучасній демографічній ситуації це практично неможливо, – відзначає Володимир Володимирович.
Та попри все, колектив активно гастролює, виступає на різноманітних конкурсах і перемагає.

– Лауреати «Фолькмюзик», виступали на радіо, знімалися у фільмі, ось у кінці грудня в Києві стали лауреатами фестивалю «Козацька пісня», отримали звання «Козацький ансамбль», – перераховує численні здобутки пан Володимир. – Ми ще й волонтери: виступаємо в Корсуні на базарі, заробляємо гроші для армії. Удалося передати майже двадцять тисяч гривень.
Для своїх поїздок кошти «калинівці» шукають у спонсорів, допомагає колективу місцева СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”».
– На жаль, на культуру зараз держава не спрямовує гроші. Якщо на освіту чи медицину є якісь надходження, то в цій галузі – пустка, – констатує сумний факт голова Набутівської ОТГ Олег Малюга.

– Ось, приміром, вісім років тому чудово виступили в Черкасах на обласному звіті. Дали чи не найкращий концерт з-поміж інших районів області. А через два місяці нас усіх «покосили» – поскорочували, перевели на чверть ставки. Звісно, хіба ж молодь могла виживати на триста-чотириста гривень? Ось тоді всі талановиті музиканти порозходились хто куди, – пригадує невеселі часи Володимир Піль.
Як не було з чого платити гідну зарплатню артистам, то що вже там говорити про утримання закладів культури. А надто – найбільший у районі сільський Будинок культури на 600 місць. Зараз це приміщення з величезним концертним залом не опалюється. А були ж часи…
– Будь-який концерт – і в цьому залі всі місця зайняті, люди навіть у проходах стояли. Взимку на обігрів щомісяця витрачали машину вугілля, працювали чотири кочегари… Але ж то було двадцять років тому, – згадує Володимир Володимирович. – Зараз людей у селі лишилося мало, працює одна репетиційна кімната. А займається здебільшого хто? Пенсіонери та школярі. Людей середнього віку немає, всі на заробітках. Часи такі настали…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x