Об’єднані футболом, королем, пивом і цінами

Об’єднані футболом, королем, пивом і цінами

Саме у переліченому бельгійці вбачають об’єднавчий фактор для мирного співіснування понад сотні різних націй під одним «європейським» дахом

Інтернаціональна Бельгія – країна, що говорить 4-ма мовами, і в якій дружно уживаються представники 125 народів. Країна «єврооптимістів», старовинних будинків, що є сусідами сучасних скляних висоток, смачнющих вафель і мідій із дивним, як для України символом «пісяючим хлопчиком». Країна «пофігістів», як її назвала моя колега за неспішний ритм життя та деяку чарівну недбалість у всьому, починаючи з готелів та ресторанів і закінчуючи кабінетами будівлі Європарламенту, заваленими стосами паперів. Дипломати Європарламенту уникають «сильних слів» та займають «вичікувальну» позицію в питанні війни Росії проти України на Донбасі. Обіцяють допомагати з реформами, але очікують певних кроків і від самих українців. А от у питанні надання нашій батьківщині летальної зброї, як-то кажуть «своя сорочка ближче до тіла», бо ж кому потрібні російські війська на кордоні?

Об’єднані футболом, королем, пивом і цінами
Об’єднані футболом, королем, пивом і цінами

Подорож українських журналістів до Бельгії, організована Фондом Фрідріха Наумана в Україні, була покликана ознайомити медійників з тонкощами роботи поважних європейських інституцій. Та й чиновникам Європарламенту було цікаво дізнатися про ситуацію (як на фронті та і в медіапросторі), так би мовити «з перших вуст». Тим більше, що у складі делегації були редактори крупних видань Донецька і Маріуполя. Не скажу, що всі наші візаві були з нами відвертими, бо ж зрозуміти дипломатичну мову часто нелегко, але були й дуже інформативні зустрічі, як-от з політичним аналітиком Центру європейської політики Амандою Пол. Деякі найцікавіші тези з нашої розмови – на розсуд читачів «Нової Доби».

Об’єднані футболом, королем, пивом і цінами

«Війна Росії проти Грузії посилила політику Євросоюзу. Вторгнення Росії в Україну призвело до чергової активізації в цьому напрямку. Якщо Росія вторгнеться ще в кілька країн – це підштовхне ЄС на ще більше підсилення свого політичного впливу».

Об’єднані футболом, королем, пивом і цінами

«Досі немає єдності серед країн ЄС щодо стосунків з країнами Східного партнерства. Молдова та Україна бачать своє майбутнє у ЄС. З іншого боку – Білорусь, яка завжди була ізольована. Серед країн Кавказу лише Грузія стала ближчою до євроспільноти завдяки реформам Саакашвілі, Вірменія нині член Євроазійського союзу разом із Росією, а Азейбарджан лише веде перемовини щодо стратегічного партнерства з ЄС».

«Росія останні 20 років використовує «заморожені» конфлікти, щоб провокувати нестабільність, коли вона їй потрібна. Справа в тому, що росіяни дивляться на демократію і верховенство права як на загрозу безпеці режиму. Але, на мою думку, якби відповідь ЄС у Грузії була б потужнішою, то ситуація в Україні нині була б зовсім іншою».

«Росія не хоче мати Донбас, а лише хоче впливати і не платити, бо анексувати території дуже дорого. Проте Путін створив такий національний підхід в Росії, що уже не може відступитися від своєї політики».

Об’єднані футболом, королем, пивом і цінами

«Мінськ-2 – це найгірша угода, яка була укладена в історії мирних угод. Адже угода про перемир’я та мирний план були «заштовхнуті» в один документ. І він ніколи не буде працювати».

«Уряду і президенту Порошенку вдалося зробити більше, ніж усім попереднім урядам з точки зору реформ. Але підтримка Порошенка – 14%, Яценюка – ще менше. Проте, на жаль, це найкраща команда з точки зору боротьби з корупцією. Чи думали українці про те, хто прийде після них? І чи не дасть це нові інструменти впливу для росіян?»

«Сподіваюсь, що у 2016 році Укрїна отримає безвізовий режим, але до вступу в ЄС, країна, на жаль, не наблизилась».

«Угода про вільну торгівлю ніколи не давала економічного ефекту відразу – це тривалий процес. Грузія і Молдова нині експортують товари в інші країни, але зараз незрозуміло, чи це вплив Угоди, чи результат розвитку країни. Але в будь-якому випадку, Угода про асоціацію та вільну торгівлю дає можливість модернізувати країну. А російське торгове ембарго доведеться просто «проковтнути».

«Російська економіка переживає великі негаразди. Але це більше через нафту, ніж через санкції. Ми маємо бути вдячні іранській нафті, що вона повернулася на ринок, але Росія й досі не розвалюється і не банкрутує».

«Проводити децентралізацію у країні, де уряд не контролює кордони – це божевілля. Курди в Туреччині, звідки я родом, хочуть самостійності протягом довгого часу. В Україні децентралізація мала відбутися багато років тому. Саме відсутність цієї реформи дала можливість Росії маніпулювати місцевими елітами. Та я сама була на Донбасі до початку війни і не бачила там негараздів, які могли б призвести до роз’єднання».

«Для багатьох європейців питання надання летальної зброї – це питання совісті. Чи зможемо ми жити після того, як надамо Україні озброєння, Росія у відповідь, кине усю свою військову силу, загинуть тисячі людей, а російські танки прийдуть на наші кордони?»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x