Щоб не боліли суглоби

Щоб не боліли суглоби

Часто день, проведений «на ногах», завершується болем у суглобах та важкістю в ногах. На ранок зазвичай усе минає, і людина знову готова трудитися по господарству: чи то біля худоби, чи то на городі. Але не слід забувати, що такі симптоми не минають безслідно: якщо не доглядати за своїми суглобами, періодичний біль може перерости в ревматичну хворобу. Тому, щоб зберегти здоров’я суглобів, варто проводити процедури, спрямовані на його зміцнення. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Ченці Тибету лікували суглоби з допомогою рибного буль­йону. Такий рецепт особливо корисний для людей, які виконують протягом дня важку роботу, мають надлишкову вагу тіла або страждають від болю в суглобах «на погоду». Перше, що потрібно зробити, – зварити наваристий бульйон із жирної риби. Відібрати для ліків 100 мл рідини, з решти можна зварити рибний суп, а до надібраного слід додати 100 мл горілки та 50 мл камфорної олії і ретельно перемішати. Настояти декілька годин у прохолодному місці. Вранці та ввечері болючі місця натирати отриманою настоянкою. Зберігати її в холодильнику.
Ортопеди також радять використовувати для лікування хворих суглобів акулячий жир, який продають в аптеці. Його можна застосовувати й для профілактики: втирати в суглоби двічі на день. Якщо біль дуже сильний, після втирання акулячого жиру перемотати хворе місце еластичним бинтом.

Інший народний рецепт лікування артрозу – лопухом: пом’яти листок лопуха, щоб виступив сік, побризкати «Трійним» одеколоном, прикласти до суглоба, зверху обмотати поліетиленом, а потім – шарфом чи хусткою. Компрес тримати всю ніч. На другий вечір процедуру повторити, але лист лопуха змастити медом, а потім побризкати одеколоном. На третій вечір лист змастити кашкою з часнику, а потім – одеколоном, на четвертий – маззю Вишневського. Чергувати компреси щовечора. Курс лікування – 1-2 місяці.
Ще один рецепт. 6-8 листків лопуха промити, витерти, скласти стопкою (пухнастою стороною вниз). На стопку поставити каструлю з гарячою водою. Хворий суглоб одразу змастити олією і прикласти вже теплу стопку з листя лопуха пухнастою стороною до суглоба. Зверху обмотати целофаном і вовняною хусткою. Узимку так само можна використовувати сухе листя, розмочивши його в гарячій воді.
Добре допомагає від болю в суглобах яблучний оцет. Чашку оцту змішайте з 6 чашками теплої води. У такій рідині потримайте ноги, уражені захворюванням, 15–20 хвилин. Процедура допомагає зменшити біль і набряклість.

Ще один рецепт: до двох столових ложок оцту додайте одну столову ложку касторової або оливкової олії. Добре перемішайте і втирайте протягом декількох хвилин безпосередньо в хворобливу ділянку. Не змивати.
Для лікування болю можна використовувати домашній крем із КЕФІРУ ТА КРЕЙДИ. Крейду натерти на тертці, розмішати з кефіром до отримання однорідної маси. Кількість кефіру та крейди беремо довільну, щоб тільки суміш нагадувала густу сметану і не розтікалася. Нанести на целофан і прикласти до хворого місця, як компрес. Обгорнути теплим шарфом або хусткою.

Каштани від болю в суглобах: на дрібній картопляній тертці натерти 5 великих каштанів, змішати з 200 мл скипидару живичного. Дати настоятися 14 днів. Настоянку зберігати в темному прохолодному місці й використовувати для розтирання колінних суглобів.
Одними з найпоширеніших народних засобів є зігріваючі компреси, здатні швидко зняти біль у колінах, а також запобігти його повторній появі. Так, натуральна жовта глина багата цілющими мінералами, які добре проникають в осередок ураження і полегшують больові відчуття. Із сухої глини і теплої кип’яченої води для лікування суглобів слід приготувати густу суміш і нанести її товстим шаром на шкіру над хворим колінним суглобом. Поверх неї накласти харчову плівку і загорнути коліно теплою вовняною тканиною. Компрес залишити на всю ніч. Уранці суміш змити теплою водою. Повторювати процедуру щовечора протягом 7-ми днів. Після полегшення болю з профілактичною метою глиняний компрес можна робити двічі в тиждень.
Для приготування гірчично-медового компресу для суглобів змішайте рівні частини меду, гірчиці й будь-якої рослинної олії. Суміш має бути теплою. Змастіть проблемну область, накладіть зверху тканину (краще з бавовни), потім – поліетиленову плівку та укутайте теплою хусткою або шарфом. Тримати якомога довше.

Компрес із свинячого сала має хороші зігріваючі властивості. Невелику тонку пластинку зі свіжого сала прикласти до коліна і закріпити бавовяною тканиною. Зверху суглоб утеплити. Компрес тримати 10-12 годин. Мінімальний курс лікування становить 7 днів.
Дієвий спосіб зміцнити суглоби – фізичні вправи. Виконувати їх треба попри біль, але не надриваючись. Скільки зможете. Фахівці найчастіше радять щоденну ходьбу навприсядки, з поступовим збільшенням навантаження.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x