Делегація з Канівщини ознайомилась з роботою Дністровської ГАЕС

Делегація з Канівщини ознайомилась з роботою Дністровської ГАЕС

На початку жовтня делегація Канівського району у складі керівників структурних підрозділів РДА, депутатів районної ради та сільських голів відвідали Чернівецьку область, де ознайомились з роботою Дністровської ГАЕС.
– Нашою метою було вивчити та проаналізувати всі наслідки від будівництва гідроакумулюючої електростанції, – розповідає один з учасників поїздки, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та з питань надзвичайних ситуацій районної державної адміністрації Віталій Скочко. – Адже багатьох жителів Канева та району турбують потенційні шкідливі впливи та небезпеки від будівництва й функціонування Канівської ГАЕС, початок зведення якої передбачається вже у 2016 році. Про це «Нова Доба» дізналася в Канівській РДА.

Як говорить Віталій Олександрович, під час ознайомлення з роботою Дністровської ГАЕС, від її керівництва вдалось дізнатись, що діяльність електростанції не шкодить, а навіть має свої позитивні переваги, зокрема, і в плані збереження навколишнього середовища. Крім того, в комплексі об’єктів ГАЕС побудовано спеціальні захисні споруди, що захищають суміжні населені пункти від паводків.
– При роботі акумулюючої електростанції водосховище відзначається інтенсивним перемішуванням всіх шарів води і активною її циркуляцією, відсутністю застійних явищ та високим насиченням всіх шарів води киснем, такий режим роботи сприяє посиленню процесів самоочищення і поліпшенню якості води, – відзначив головний інженер філії «Дністровська ГАЕС» Анатолій Жук.
Також, наголошує фахівець, ГАЕС не використовує в технологічному циклі джерела іонізуючого випромінювання та будь-які інші ядерні або радіаційні технології, тобто відповідні побоювання з боку громадськості є безпідставними.
Не менш значною перевагою від будівництва електростанції є інвестиційна складова в соціальну сферу. Приміром, за словами голови Сокирнянської районної ради Василя Козака, інвестиційний внесок на соціальні потреби Сокирянщини від Дністровської ГАЕС склав 200 млн грн:

– Кошти були розподілені між районом (ГАЕС розташована на території с. Василівка Сокирянського району) та містом Сокиряни. Зокрема, міська влада використала їх на поновлення інженерної інфраструктури – ремонту дахів багатоповерхівок, водогонів та електромережі. В свою чергу в районі було вирішено не розпорошувати кошти, а спрямувати їх на більш масштабні проекти. Таким чином було побудовано нову сучасну центральну районну лікарню на 240 ліжок, а також нарешті вдалося виділити кошти на місцевий довгобуд – районний Будинок культури. Нині там ще тривають роботи.
З-поміж іншого учасники делегації з Канівського району відзначили високий рівень розвитку інфраструктури в районі: «Місцеві села, що розташовані поблизу Дністровської ГАЕС, мають неабияку вигоду від цього, адже з початком будівництва тут капітально відремонтовано дороги, відновлено освітлення вулиць, яке до речі, здійснюється за рахунок ГАЕС. Крім того, за підтримки підприємства район стовідсотково газифікований», – зауважив заступник голови Канівської РДА Анатолій Дурицький.
Діляться враженнями й інші учасники поїздки.
– Підчас ознайомлення з роботою Дністровської ГАЕС, ми дізналися що на підприємстві працює 1200 осіб, з них 900 – зайняті на будівництві та ще 300 обслуговують станцію. Між іншим, значну частину працюючих складають жителі району та міста, тож це суттєво покращило ситуацію у сфері зайнятості, – розповідає нам Потапцівський сільський голова Наталія Березенко.
У свою чергу Степанецький сільський голова Віра Ласкава відмітила:

Делегація з Канівщини ознайомилась з роботою Дністровської ГАЕС

– Можливо перед поїздкою хтось мав суперечливі думки з приводу будівництва в нашому районі ГАЕС, але відвідавши Дністровську ГАЕС – всі сумніви розвіялись. Ми на власні очі побачили як багато робиться для людей, для комфорту їхнього життя. Найбільше мене вразила нова центральна районна лікарня, що була побудована на кошти інвестора. Оглянувши її, ми оцінили наскільки все продумано для зручності пацієнтів та для роботи медичного персоналу. Нині це одна з найкращих лікарень в Україні.
Не приховує позитивного ставлення і Козарівський сільський голова Михайло Гладунов:
– Враження настільки позитивні, що сумніви будувати у Канівському районі ГАЕС чи ні, зникають взагалі. Я впевнений, що такий об’єкт сприятиме не лише економічному розвитку краю, а й відродженню наших сіл.
Отож, почувши думки учасників поїздки, можна зробити висновок, що перспектива будівництва ГАЕС на Канівщині надзвичайно приваблива, тим паче, що кошти, які будуть виділені на соціальні потреби нашого району та міста значно перевищують інвестиційний внесок, який надійшов у громади при будівництві Дністровської ГАЕС.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x