Вареники і борщ – найулюбленіші страви українців

Вареники і борщ – найулюбленіші страви українців

Згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» для майже половини українців найулюбленішою стравою є борщ. Не менш популярні вареники та страви з м\’яса. При цьому, українці страви з м’яса люблять більше, ніж страви з картоплі і значно більше, ніж з риби. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-слубі «Рейтингу».

Особливість цього дослідження полягала у тому, що респонденти не отримували жодних списків чи підказокі висловлювали думку виключно за допомогою відкритого питання «Назвіть Ваші ТРИ найулюбленіші страви. Неважливо кухні якого народу належить страва».

Згідно з результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). До улюблених страв увійшли також:
• вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями;
• шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) та відбивні (5%), а також інші м’ясні страви (14%), з них більш популярні: ковбаса, м\’ясо по-французьки, смажене і тушковане м\’ясо. Крім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% – печеню. Лише 4% опитаних вважають своєю улюбленою стравою сало.
• пельмені (10%);
• різні страви з картоплі, зокрема, пюре (11%) та смажена (8%);
• салати «Олів’є» (11%) та «Шуба» (4%), а також інші салати (10%), у т.ч. овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м’ясний та «Цезар»;
• різні рибні страви (10%), зокрема, надають перевагу смаженій, фаршированій і заливній рибі, а також оселедцю та морепродуктам;
• серед випічки і десертів (9%) перевагу надають сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці та фруктам.
• серед млинців (4%) найбільш популярні з сиром.
• серед інших перших страв (10%), окрім звичайно борщу, також люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, гороховий суп та розсольник.
• серед каш (4%) – гречану, молочну, вівсяну та куліш.

З’ясувалося, що люди старшого покоління надають перевагу традиційним борщу, вареникам чи картоплі. Молодь, у свою, чергу, надає перевагу «Олів’є», шашлику, смаженій або запеченій картоплі.

Соціологи наголосили, що серед опитаних українців популярні не лише українські народні, але й «нові» страви, зокрема піца (4%) та суші (2%). Їх обирає молодь, та люди з вищою освітою. Цікаво, що 4% опитаних не змогли назвати своєї улюбленої страви.

Розділилися смаки українців й за регіонами. На Заході популярнішими є голубці, вареники та деруни, в Центрі – рибні страви, холодець і сало. Також холодець люблять на Заході. В Північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на Півдні – пельмені, смажену картоплю, а також плов. На Сході і Донбасі надають перевагу салатам і м’ясним стравам, зокрема, «Олів’є» та шашлику. Також тут полюбляють окрошку та салат «Шуба».

Чоловіки тяжіють до «важких» страв: вареників, шашлику, пельменів, смаженої чи запеченої картоплі та сала. Також чоловіки більше за жінок люблять борщ. Натомість жіноче меню є більш «легким» та значно різноманітнішим: різні салати, картопляне пюре, рибні страви, тушковані або гриль овочі, голубці, каші, суші. Разом з тим, жінкам складно відмовити собі у випічці, десертах чи тортах.

Борщ та «Олів’є» найпопулярніші серед менш забезпечених.

Міські жителі частіше обирають рибні страви, салати, печеню, суші, торти, піцу. Мешканці сіл надають перевагу традиційним стравам – борщу, вареникам, картопляному пюре та холодцю. Цікавим є поділ смаків залежно від рідної мови респондента. Так, ті, хто вважають рідною українську мову, частіше серед улюблених страв називають борщ, вареники, холодець, голубці, картоплю. Респонденти, які вважають рідною російську – «Олів’є», інші салати, плов, окрошку, піцу та шашлик. Опитані, які вважають рідними обидві мови – котлети, смажену картоплю та салат «Шуба».

А яка Ваша улюблена страва?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x