Як зміцнити імунітет дитини?

Як зміцнити імунітет дитини?

Уже скоро настане суттєве похолодання та сильний вітер. Саме в цей період неминучі вірусні застуди й хвороби, особливо серед дітей. Як же підготувати малюків до зими та зміцнити їхній імунітет? Лікарі певні: осінь – найкращий час для того, щоб закріпити й покращити річний імунітет дитини .

Дієтичний: додай йогурту!
Важливо, щоб у меню дитини були продукти, що містять пробіотики: вживання живих бактерій активізує ­мікрофлору кишечника, підсилює синтез біологічно активних речовин і допомагає протистояти застудам. Тож частіше п’ємо кефір і йогурти.

Спортивний: плаваємо і бігаємо
Наступний етап цієї програми – спорт. Коли працюють усі групи м’язів й активізується дихання і кровообіг, прискорюється обмін речовин і, звичайно, загартовується організм. Тому ранкова зарядка та заняття фізкультурою – вкрай необхідні.

Натуропатичний: природа лікує
Малина, калина, молоко з медом, лимонний напій – багато мам згадують про ці продукти, коли малюк уже чхає й кашляє. Настої трав і натуральні вітамінні комплекси слід починати давати не під час хвороби, а до неї – для профілактики застуд. Для дітей віком більше трьох років рекомендуємо наступні рецепти:
Ромашковий чай. 1 ч. ложку квіток ромашки залити склянкою окропу, дати настоятися 5–10 хвилин і запропонувати дитині випити настій перед сніданком або на ніч.
Напій із шипшини й смородини. 1 ст. ложку сушених плодів шипшини і 1 ст. ложку чорної смородини (сушеної або перетертої з цукром) скласти в термос і залити склянкою окропу.
Цукерки із сухофруктів. По 200 г кураги, чорносливу, інжиру, родзинок і 3 лимони (якщо в дитини немає алергії на цитрусові) перемолоти на м’ясорубці, додати 3-5 ст. ложок меду (знову-таки, якщо дитина не страждає алергією на продукти бджільництва). Суміш давати по 1 ч. ложці (з 6 років – по 1 ст. ложці ) вранці й увечері (можна сформувати з неї цукерки). Такі ласощі зміцнять серцево-судинну систему, збагатять організм вітамінами, налагодять роботу кишечника.
І звичайно, привчайте дитину до смаку часнику – природного антибіотика: він містить речовину алліцин, що володіє протимікробними властивостями.

Психологічний: установка на здоров’я
Про те, що стрес – один з основних факторів зниження захисних сил організму, відомо чи не всім. Тому найважливіше завдання мами – вчити сина або дочку спокійно реагувати на будь-які проблеми і в усьому шукати позитив.
Розумно пояснити дитині, що температура, кашель, нежить – це природна реакція на вірус, тож нічого страшного не відбувається. Просто потрібно допомогти організму впоратися з застудою: попити настої трав, мікстури, попарити ноги, якщо необхідно – полежати. При цьому важливо постійно повторювати: «Ти вже одужуєш, ще день-другий – і все буде чудово».
І останнє. Під час епідемії грипу не варто забувати про елементарні заходи профілактики. Не водіть сина або доньку в місця масового скупчення людей. Перед виходом на вулицю, відвідуванням дитсадка чи школи змащуйте ніздрі дитини оксоліновою маззю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x