У Черкасах може з’явитися «розумна» зупинка і не менш «розумне» місце відпочинку

У Черкасах може з’явитися «розумна» зупинка і не менш «розумне» місце відпочинку

Одразу два проекти на «Громадський бюджет» запропонував Черкаський державний технологічний університет. студенти й викладачі з кафедри дизайну пропонують голосувати за унікальну для Черкас «розумну» зупинку та одразу 5 незвичайних надсучасних зон відпочинку. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Обидва проекти – дипломні роботи наших студентів. Серед усіх можливих варіантів обрали саме ці два, адже вони можуть стати справжньою окрасою міста, – говорить професор кафедри дизайну Інна Яковець. – Креативні, незвичайні для Черкас, обидва проекти нестимуть і практичну функцію.
Запропонований проект – smart-зупинка – ґрунтується на тому, щоб забезпечити населення комфортними та безпечними умовами при очікуванні транспорту.
Високотехнологічна, комфортна, безпечна зупинка громадського транспорту з укриттям від сонця, вітру, опадів та атмосферних температур має просту лаконічну прямокутну форму та спокійне кольорове рішення.

У Черкасах може з’явитися «розумна» зупинка і не менш «розумне» місце відпочинку

Увесь дах – це сонячні батареї, які акумулюють енергію для забезпечення потреб зупинки: світло для освітлення в темноті, також на зупинці є інформаційні дисплеї, зручні та інформативні як для туристів, так і всіх черкащан.
Зупинка обладнана мережею Інтернет (на території діє Wi-Fi), системою визначення місцеположення (GPS) для передачі інформації про рухомий транспорт на інформаційну карту в режимі реального часу, де можна дізнатися про місце знаходження автобусу.
У внутрішній частині зупинки передбачені місця для інвалідної коляски або дитячого візочка. Всередині також є автомати для видачі квитків, торговельний автомат, інформаційне табло, USB-порти для підзарядки мобільних пристроїв.

У Черкасах може з’явитися «розумна» зупинка і не менш «розумне» місце відпочинку

Для комфортних умов зупинка обладнана інноваційними кондиціонерами, які підтримують визначену температуру в різний період року. Конденсат із кондиціонерів включений до загальної системи водовідводу.
Зупинка має вертикальний фонтан, до якого підключена система водовідведення з даху; також фонтан виконує декоративну роль. Є парковка для велосипедів.
– Не менш унікальним і функціональним є наш інший проект – «Розумне» місце відпочинку – smart rest, – розповідає викладач кафедри дизайну Наталія Литовченко. – До складу ансамблю входить вуличний ліхтар із урною для сміття, модульна лава та багатофункціональне місце для відпочинку.
Лава складається з окремих модулів, тому при бажанні її можна збільшити на будь-яку кількість сидячих місць.
Форма лави розроблена таким способом, що сидіти можна з двох її сторін. На третій стороні розташовується паркувальне місце, яке дозволяє, не відходячи від свого велосипеда і дихаючи свіжим повітрям, працювати за ноутбуком чи пити каву. З четвертої сторони знаходиться невеликий стіл під ліхтарем, який має місце для тимчасового зберігання речей та дає можливість читати чи працювати в темну пору доби.
Проголосувати за проекти можна до 14 листопада. Облаштування території поліфункціонального «розумного» місця відпочинку – smart rest – №56; Smart-зупинка громадського транспорту – №78.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x