У Черкаських лісах поменшало сухостоїв

У Черкаських лісах поменшало сухостоїв

У чотири рази скоротилася площа сухостоїв у лісових масивах Черкаського лісгоспу. Це результат роботи лісівників, які проводять суцільні та вибіркові санітарні рубки. А на тому місці насаджують молодий здоровий ліс. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

З усиханням лісів борються давно. Але останніми роками ця проблема постала надзвичайно гостро. Причин декілька. Із них найдошкульніша нині – заселення омели австрійської. Це рослина-паразит, від якого дерево може всохнути за рік.

«Звідки вона взялася, ніхто не знає. З’явилася 7-8 років тому тут у нас на Черкащині. Це аномальне явище», – відзначив директор ДП «Черкаське лісове господарство» Андрій Пустовіт.

Досліджувати цю аномалію приїжджали науковці із Києва. Вони визнали, що це справді паразит. Як протидіяти йому, невідомо. Поки що є лише один спосіб – видаляти заражені осередки із лісового масиву. Тому черкаські лісівники активно ведуть санітарні рубки. Хоч вони й збиткові, але дають можливість зберегти і відновити насадження.

Зараз омелою австрійською вражені близько 12% насаджень Черкаського лісгоспу. Найгірша ситуація в Дахнівському і Руськополянському лісництвах. Ще 4 роки тому сумне лідерство утримувало Тясминське лісництво, але після проведеної роботи там вдалося покращити справи.
Всихає ліс і навколо черкаського сміттєзвалища. Воно розташоване всередині Черкаського бору.

«Очевидно, продукти розкладання відходів також позначаються на здоров’ї лісу. Дається взнаки і зниження рівня ґрунтових вод, і викиди шкідливих виробництв у Черкасах, хай їх і не так багато. Це ослаблює ліс, робить його вразливим до хвороб», – констатував головний лісничий Черкаського лісгоспу В’ячеслав Шако.

Щоб виявити динаміку всихання лісів та на власні очі побачити ситуацію в масиві, керівники лісгоспу провели авіаогляд Черкаського бору. Результатом залишилися задоволені. Картина змінилася на краще. Але роботи ще багато.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x