Народний депутат подав законопроект, що захистить пасічників

Народний депутат подав законопроект, що захистить пасічників

Народний депутат Геннадій Бобов подав до Верховної Ради законопроект, який встановлює дійсно справедливу відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва. Він пропонує створити нову статтю Кримінального Кодексу, під дію якої підпадатимуть недобросовісні аграрії, які своїми діями створюють загрозу для бджіл і знищують пасіки отрутохімікатами.
«Пасічники України зіткнулися із серйозною проблемою – масовою загибеллю бджіл унаслідок широкого використання в сільському господарстві отрутохімікатів і умисного нехтування деякими аграріями вимог законодавства України. За словами експертів, від отруєння бджіл щороку гине від 3 до 8 тисяч бджолосімей. Люди звертаються до правоохоронців, стукають в усі двері, ЗМІ постійно тримають руку на пульсі цієї проблеми. Проте ліберальне законодавство провокує все нові й нові злочини аграріїв. Тож щороку проблема масового мору бджіл в аграрних регіонах виникає з новою силою. Для багатьох людей власна невелика пасіка є єдиним джерелом доходу сім’ї в нинішні складні часи. До мене як до народного депутата з цією проблемою неодноразово зверталися пасічники. Спільно з ними вирішили зробити перший крок – встановити новий рівень відповідальності», − зазначає народний депутат.

Тож якщо Верховна Рада підтримає народного депутата Геннадія Бобова, то за неповідомлення (приховування) або надання неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, встановлюється штраф від 51 000 до 85 000 гривень, а відповідальна особа позбавляється права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до семи років. В особливо тяжких випадках винному загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років.
Крім того, встановлюється відповідальність за порушення технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов в ареалах розселення бджіл. Це правопорушення карається штрафом від 34 000 до 51 000 гривень або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або обмеженням чи позбавленням волі на строк до трьох років.

Профільне законодавство про бджільництво вже містить заборону щодо таких дій. Однак прямих санкцій у Кримінальному Кодексі до цього часу передбачено не було. Це, на думку експертів, створювало умови, в яких недобросовісні аграрії відчували свою повну безкарність. Тільки торік в області одразу в декількох районах відбувався мор бджіл унаслідок отруєння хімікатами, які використовуються при обробітку полів. «Нова Доба» неодноразово писала про ці злочини проти людей та довкілля.
«Проблему треба вирішувати. Це мають бути комплексні дії. Однак, перший крок вже зроблено. Я відкритий до всіх пропозицій і готовий разом із людьми розробляти та подавати нові законопроекти, що вирішуватимуть гострі питання, які наша влада замовчує і обминає», − наголошує народний депутат Геннадій Бобов.

Ольга Черемна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x