Відомі імена п’ятьох мерів міст. Черкаси очікує другий тур виборів

Відомі імена п’ятьох мерів міст. Черкаси очікує другий тур виборів

Минулої неділі жителі Черкащини вибирали керівництво місцевих рад. Відбулися також вибори мерів міст, і в деяких містах уже навіть є результати. За повідомленням заступника голови ОДА – керівника апарату Віталія Коваля стосовно результатів виборів міських голів, у Черкасах лідирують Сергій Одарич – 22% та Анатолій Бондаренко – 11,6%. Ніхто з кандидатів не набрав 50%, тож, згідно з новим законодавством про вибори, у Черкасах відбудеться другий тур виборів мера.
Що ж до інших міст, то у Ватутіному переміг Олександр Лисюк – понад 44%, у Жашкові рекордні 88% набрав діючий мер Ігор Цибровський, дуже високу підтримку отримав також діючий мер Золотоноші Віталій Войцехівський – 75%. 46% набрав діючий мер Кам’янки Володимир Тірон, 18% у діючого мера Канева Ігора Ренькаса. Справжньою несподіванкою виявилася впевнена перемога у Смілі самовисуванця Олексія Цибка (39%), для якого це були перші вибори. В Умані на сьогодні лідирує Олександр Цебрій – 38,6%, але його суперник відстає лише на 2-3%.

«Нова Доба» вирішила поцікавитися у новообраних мерів, якими були їхні передвиборчі кампанії, чи зафіксували вони порушення й випадки «чорного піару», а також якими будуть їхні перші кроки на нових посадах.

Відомі імена п’ятьох мерів міст. Черкаси очікує другий тур виборів
ОЛЕКСІЙ ЦИБКО, переможець виборчих перегонів (за попередніми даними), місто Сміла:

«На вибори я йшов самовисуванцем, до цього в політичному житті міста й області особливої участі не брав. Проте мій досвід, здобутий за 48 років життя і роботи (президент Федерації регбі України, Чемпіон України та 8-кратний чемпіон Європи з регбі), допоміг мені стати першим. Я три роки жив у Німеччині, майже рік – в Англії, тому добре знаю, що таке європейські цінності. Явка виборців, звісно, була надто низькою, але я дуже вдячний, що майже 40 відсотків із 20-ти тисяч віддали голоси саме за нашу команду.
До виборів я займався волонтерством, воював у батальйоні «Дніпро» в підрозділі розвідки. Мій командир разом зі мною проводив передвиборчу кампанію. Ми відразу зробили ставку на «чисту» кампанію, без провокацій, «чорного піару» і бруду. Провели близько 200 зустрічей на подвір’ях, і я мав змогу особисто познайомитися і потиснути руку кожному моєму виборцю. І незважаючи на різних «литвиненків» та «варивод», у Смілі вперше пройшли чесні, прозорі й демократичні вибори. Це вдалося досягти завдяки встановленню відеоспостереження на ДВК та проведенню онлайн-трансляцій.
Щодо того, як будуть складатися мої стосунки з депутатами міської ради, нічого конкретного сказати не можу. Закон був створений так, щоб у раду пройшли партії та їхні представники. Я був проти цього і ми намагатимемось об’єднати депутатів не навколо списків чи партійних гасел, а навколо вирішення проблем міста. А це – асфальтування доріг, освітлення вулиць, переведення дитячих садків та шкіл на автономне опалення. Одна з проблем – це також «вирізання» обладнання на заводі з вироблення лимонної кислоти. Обіцяю, що після цієї розмови я відразу подзвоню керівництву заводу. Навіть якщо це приватна власність, керівники мають розвивати це підприємство, а не знищувати».

Відомі імена п’ятьох мерів міст. Черкаси очікує другий тур виборів
ІГОР РЕНЬКАС, переможець виборчих перегонів (за попередніми даними), місто Канів:
«Я пропрацював у міськвиконкомі вже більше 20-ти років. Був головним архітектором, заступником та першим заступником міського голови, 4 рази обирався депутатом, тому для мене ця кухня не нова. Думаю, що люди мене обрали через те, що за півтора року, які я пропрацював очільником міста (Ігор Ренькас прийшов на посаду міського голови Канева після Революції Гідності, коли попередній мер міста написав заяву про звільнення), багато хорошого було зроблено для канівчан. До переліку цих справ входять ремонти доріг, тротуарів, водопроводу. Тому особливої уваги рекламі чи бігбордам я не приділяв. Інформування було, але помірне. А от проти мене поширювалося багато «чорнухи», зокрема з боку політичної сили «Солідарність» – приписували мені якісь кримінальні справи, хоча люди зрозуміли, що це неправда і зробили свій вибір. Я ніколи не був членом політичних партій і не входив до складу жодних «рухів». Я господарник і далі працюватиму над розбудовою Канева».

Відомі імена п’ятьох мерів міст. Черкаси очікує другий тур виборів
ВІТАЛІЙ ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ, переможець виборчих перегонів (за попередніми даними), місто Золотоноша:
«Передвиборча кампанія для мене мало чим відрізнялася від щоденної роботи. Ми проводили зустрічі з колективом на підприємствах і в дворах, але це не є чимось новим – у мене щотижня мінімум дві зустрічі з громадянами.
Опоненти, звісно, намагалися використовувати «брудні» технології: поширювали інформацію про те, що всі містяни залякані, бояться міського голови і його команду, не мають права висловлювати власну думку. Також роздували скандал довколо того, скільки грошей отримано після здачі на металолом пам’ятника Леніну та довкола очисних споруд. Але ми нормально провели «запуск» очисних споруд. А про Леніна, ялинки та на інші питання громадян я відповів під час дебатів. Мої суперники на них так і не прийшли, тож дебати перетворилися, по суті, в ще один звіт міського голови.
Під час виборчої кампанії ми, звісно, фіксували порушення, але місто маленьке, тож ми дуже швидко дізнавалися про злочинні наміри опонентів. Так, вони розробили систему фотографування бюлетенів, але ми вже зранку виявили одного з порушників. Потім на всіх дільницях зафіксували журналістів газети «Калиновий край» із міста Калинівки Вінницької області. Вони заважали роботі комісій, але ми справилися і з цим. Наші опоненти наполягали на встановленні відеокамер на кожній дільниці, але нам це було лише «на руку», оскільки ми точно не планували жодних фальсифікацій.
Тепер той результат, який я отримав на виборах, спонукає мене ще більше працювати над втіленням нових проектів. До кінця року плануємо закінчити реконструкцію центральної площі, де буде два фонтати і дитяча ігрова зона. Доки погода нам дозволяє, доки й ремонтуємо. Продовжуватимемо також проводити реконструкцію вулиць, ремонт водогону, облагородження парків та очищення річки Золотоношка. В планах також забезпечити створення резервуару для забезпечення міста водою на 10 годин на випадок пожежі чи інших аварійних ситуацій. Окрім того, в місті має відкритися чотири нових підприємства з розливу олії та виготовлення харчових продуктів».

Відомі імена п’ятьох мерів міст. Черкаси очікує другий тур виборів
АНАТОЛІЙ БОНДАРЕНКО, кандидат на посаду мера Черкас, голова обласного осередку партії «Батьківщина»:
«Під час виборів спостерігалися тотальні порушення, виборцям надавалась адресна допомога, нині відбуваються ще деякі «коливання». Але я вважаю, що з моїм результатом і «відривом» у 1 300 голосів від опонентів ніяких сумнівів щодо того, хто виходить у другий тур, бути не може.
У другому турі наша агітація буде скромною, не буде таких яскравих буклетів і дорогої поліграфії, як у моїх опонентів, бо на фоні зубожіння в країні це є недоречним. Акцентуватимемо увагу на особистих зустрічах з виборцями «віч-на-віч». Намагатимемося мобілізувати виборців Черкас, оскільки місто гідне кращої долі».

Відомі імена п’ятьох мерів міст. Черкаси очікує другий тур виборів
СЕРГІЙ ОДАРИЧ, чинний міський голова Черкас, кандидат на посаду мера у другому турі виборів:
«Виборці знають про купу порушень, які відбувалися під час першого туру виборів мера, а також виборів у міську й обласну ради. Міська виборча комісія творила просто якийсь «бєзпрєдєл», була скасована реєстрація всього списку ПВД і мене, як кандидата в мери. Тому фактично половину часу, відведеного на передвиборчу агітацію, ми спілкувалися з комісією, судами, ЦВК. Але до порушень і «чорного піару» нам не звикати. Це відбувається практично на кожних виборах.
Під час агітаційної кампанії ми робили ставку на безпосереднє спілкування з виборцями в дворах будинків. Також кандидати від ПВД щоранку на зупинках громадського транспорту спілкувалися з виборцями, які йшли на роботу. Перемога кандидатів від ПВД на 19-ти округах, на мою думку, свідчить про повагу й довіру до наших людей. Адже це, по суті, половина округів. На інших же округах «вільні демократи» посіли або 2-ге, або 3-тє місце.
Зараз, щоправда, проходить «возня» в комісіях, щоб із четвертого місця вивести на друге Олександра Радуцького, щоб він мав змогу взяти участь у другому турі виборів мера. У такий спосіб представники «Блоку Петра Порошенка» та «Батьківщини» гальмують роботу комісій.
Якщо здобуду перемогу у другому турі виборів, то першим моїм кроком буде формування більшості у міській раді. Я думаю, що досвід цього року красномовно про це засвідчив, коли в міській раді замість конструктивної роботи відбувалося розпорошування бюджету на невеликі і не вельми важливі для міста проекти.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x