На Черкащині завершився пілотний проект з добровільного тестування працівників на ВІЛ

На Черкащині завершився пілотний проект з добровільного тестування працівників на ВІЛ

На конференції у Києві 28 жовтня підбили підсумки пілотного проекту Міжнародної організації праці «Добровільне консультування і тестування на вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) для працівників», що впроваджувався в Черкаській області. Проект проходив також за підтримки Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД і Фонду народонаселення ООН. Про це повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я України.

У ході реалізації проекту в області протягом року з програмою ознайомилися близько 8 тисяч працівників і студентів, 2 017 осіб пройшли тестування на ВІЛ, з яких семеро дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус і були направлені для отримання послуг з лікування і підтримки. Крім того, 22 медпрацівники пройшли навчання з дотестового консультування, а три організації ухвалили програми профілактики ВІЛ на робочих місцях.

Результати проекту представили 28 жовтня у Києві на конференції за участі фахівців Мінсоцполітики та низки інших державних органів, профспілок і неурядових організацій у Києві відбулося представлення результатів проекту. Учасники заходу наголосили на важливості запровадження комплексних підходів до профілактики ВІЛ, у тому числі на робочих місцях, для досягнення глобальної цілі – зупинення епідемії СНІДу в світі до 2030 року.

Обговоривши набутий у Черкаській області досвід, учасники конференції ухвалили рекомендації з наступних кроків проекту добровільного тестування на ВІЛ на робочих місцях в Україні із залученням органів влади і неурядових організацій. У подальшому визначать цільові області і підприємства для наступного впровадження добровільного анонімного тестування на ВІЛ для працівників. Можливо, один з етапів проекту буде реалізований на контрольованій Україною території Донецької чи Луганської областей.
Заступник Міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич зазначив, що стан фізичного здоров’я суспільства обумовлений не тільки якістю медичних послуг, але й станом екології, спадковістю, а найбільше – способом життя громадян.
− Спираючись на Національну стратегію тристороннього співробітництва з протидії ВІЛ у сфері праці на 2012-2017 роки, досвід пілотного проекту з організації тестування працівників на ВІЛ вартий поширення по всій країні, − переконаний заступник Міністра соцполітики. − Сподіваємося, наша ініціатива спонукає інші центральні і регіональні органи влади залучити своїх співробітників до цього проекту і таким чином показати усьому суспільству приклад уважного ставлення до свого здоров’я.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x