На Черкащині фіксують ознаки гідрологічної посухи

На Черкащині  фіксують ознаки гідрологічної посухи

Особливістю погодних умов цьогорічного весняно-літнього періоду був нехарактерний для території України розподіл опадів, що мало прямий вплив на водний режим річкових басейнів. Український гідрометеоцентр повідомляє, що у кінці літа на початку осені на річках Правобережжя гідрологічна ситуація поступово наблизилася і набула ознак небезпечної ситуації природного характеру – маловоддя. У першій декаді вересня гідрологічна посуха поширилася і на ліві притоки Середнього Дніпра, які формують бічний приплив води до дніпровського каскаду водосховищ, а це річки Сула, Ворскла, Оріль, Супій. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Водність річок на території Черкащини становить менше половини вересневої норми, а рівні води залишаються на відмітках, близьких до найнижчих за період регулярних спостережень. При цьому витрати води, близькі до критеріїв маловоддя. На річці Рось – 23% водних витрат. Загальна гідрологічна ситуація у басейні Дніпра залишається несприятливою і характеризується водністю, найменшою за період експлуатації водосховищ. Гідрологічна посуха, окрім загального зниження водності річок, проявилась в інтенсивному розвитку водної рослинності, у значному заростанні русел, виникненні ділянок стоячої води, пересиханні малих річок, що, перш за все, негативно впливає на водні екосистеми і екологічну ситуацію загалом.

За інформацією начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, спеціалізована лабораторія впродовж 9 місяців відбирала та проаналізувала 84 проби води з водоймища в акваторії Черкас. У кожній пробі визначали значення 30 показників. Проби води брались в трьох різних місцях: вище міста, в межах міста та 6 км нижче міста. Для оцінки якості води використовувались рибогосподарські гранично допустимі концентрації. Ці показники є більш жорсткими в порівнянні з санітарно-побутовими нормами і дозволяють своєчасно реагувати на екологічні зміни у водоймах.

За результатами досліджень, поверхнева вода Кременчуцького водосховища забруднена вище допустимих концентрацій сполуками важких металів, фенолів та азоту. У третьому кварталі, в порівнянні з минулим кварталом, суттєво збільшились середні концентрації важких металів. Вміст міді перевищує норму в 17 разів, цинку – в 9 разів, марганцю – в 3,8 та заліза – в 2,3 рази. Проте, концентрації сполук азоту нітратного зменшились в 2,2 рази, азоту нітритного в 1,2 рази; хрому шестивалентного в 1,4 рази. Газовий склад води задовільний.

Як наголошують в Національній програмі екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води, збереження тенденції до погіршення екологічного стану водних об’єктів басейну Дніпра в майбутньому може загрожувати біологічно-генетичною деградацією населення України і негативно позначитися на економічних показниках розвитку господарства.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x