Юні черкащани спілкувалися з поліцією в бібліотеці

Юні черкащани спілкувалися з поліцією в бібліотеці

Інспектори патрульної поліції завітали 15 лютого до Черкаської обласної бібліотеки для юнацтва ім. В. Симоненка з метою поговорити про порушення неповнолітніх. Повідомляє кореспондент «Нової Доби».

Захід відбувся у межах програми «ПОЛіС» (Поліція і Спільнота) – проекту Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX. Патрульні розповіли молоді про адміністративну та кримінальну відповідальність, а також пояснили, у чому їхня відмінність:

– Адміністративна відповідальність настає з 16 років, такі злочини караються переважно штрафом. Це наприклад, дрібне хуліганство, розпиття алкогольних напоїв та куріння в громадському місці. Кримінальна відповідальність починається з 14 років. Це вже більш тяжкі злочини, за які передбачається не штраф, а позбавлення волі в колонії неповнолітніх. Якщо ви неповнолітня особа – адміністративною відповідальністю займаються патрульні поліцейські. На місце злочину відразу викликають батьків або викладачі, соціального педагога та психолога. У присутності цих осіб ми маємо право опитувати затриманого та складати протокол. Батьків обов’язково повідомляють. Якщо злочинцю є 16 років на батьків також складуть протокол про адміністративне порушення неналежне виховання дітей, – розповіла інспектор патрульної поліції Вікторія.

Юні черкащани спілкувалися з поліцією в бібліотеці Поліцейські закликали юнацтво не бути байдужими та повідомляти про підозрілі ситуації серед неповнолітніх, свідками яких вони стали.
Патрульні також розповіли, що часто аварії на дорогах спричинені саме підлітками та розповіли про наслідки такого правопорушення: Неповнолітні за кермом керують невпевнено і часто забувають навіть увімкнути показник повороту. Зупиняють патрульні поліцейські і перше, що вони вимагають від водія – це показати своє посвідчення водія. Якщо особа відмовляється, то перевіряється по базі ПІБ чи в цієї особи є права, також особа має сказати свій рік народження. Візуально розпізнати важко, тому вік ми також перевіряємо по базі. Якщо особа є неповнолітньою, то на місце злочину відразу викликають батькв або ж викладачів, соціального педагога, психолога. У присутності цих осіб на місце обов’язково повинен приїхати власник авто, якщо він у цей час не приїжджає, то авто їде на штраф майданчик. Якщо ж власник приїздить на нього складається постанова за передачу керування автомобілем особі без відповідних прав. Водію неповнолітньому випишуть штраф.

Валентина Бондаренко, фото автора

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x