На Черкащині – африканська чума свиней

На Черкащині – африканська чума свиней

У селі Хутори Черкаського району, у підсобному господарстві Черкаської виправної колонії № 62, було виявлено збудника африканської чуми свиней. На сьогодні від інфекційного захворювання загинуло 5 тварин. У самій колонії і в Хуторах всіх свиней вилучено, вартість тварин людям обіцяють відшкодувати з резервного фонду ОДА. В рамках недопущення поширення інфекції, в радіусі 20 кілометрів від колонії оголошено карантинну зону. В неї ввійшли Черкаський, Смілянський і частково Золотоніський райони. На дорогах виставлено блокпости, ввезення і вивезення тваринної продукції в зону обмежено. Разом з тим, влада закликає селян не панікувати, адже захворювання абсолютно не шкідливе для людей і загрожує лише економічними втратами для власників свиней. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

– У місті Хуторах у підсобному господарстві колонії виявлено збудника африканської чуми свиней, – розповідає начальник головного управління – головний державний інспектор ветеринарної медицини в Черкаській області Людмила Радняна. – На цьому підприємстві утримується близько 270 голів. Ми провели необхідні заходи щодо недопущення поширення захворювання.
Як повідомили в Черкаській ОДА, до вказаних заходів належить ліквідація хворих тварин, вилучення і переробка свиней, які перебувають в карантинній зоні, закриття всіх стихійних ринків у вказаній зоні та ін.

– Ми провели засідання спільно засідання черкаської обласної районної і міської протиепізоотичних комісій, які повинні реагувати належним чином на ці випадки, – відзначив заступник голови – керівник апарату Черкаської ОДА Віталій Коваль. – Є затверджений план заходів щодо ліквідації недопущення розповсюдження захворювання свиней. Уже зараз за рішенням комісії відбуваються профілактичні дії. В межах зони є 4 основних шляхи автотранспорту. На них буде встановлено блокпости, на яких будуть представники ДАІ, УМВС, ДСНС і працівники ветеринарної медицини. З метою недопущення як вивезення із цієї зони продукції тваринного походження, так і ввезення в цю зону продукції, яка не має відповідних документів, зокрема експертного висновку інспектора ветеринарної медицини. Згідно з чинним законодавством такі пости і посилені заходи будуть діяти протягом 40 днів.

За словами заступника начальника управління ДСНС України в Черкаській області В’ячеслава Перевізника, служба ДСНС братиме активну участь у ліквідації цієї надзвичайної ситуації:

– Ми організуємо пункти обігріву на блокпостах, проведення спеціальної санітарної обробки техніки та людей, які будуть виїжджати із зони а також роботу відділення радіаційно-хімічної-бактеріологічної розвідки рятувального загону спеціального призначення безпосередньо з утилізації тварин.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x