Черкаські студенти-філологи навчались робити ляльку-мотанку

Черкаські студенти-філологи навчались робити ляльку-мотанку

Арт-менеджер, мистецтвознавець Лариса Теліженко провела майстер-клас із виготовлення народної ляльки-мотанки для студентів-філологів першого курсу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ЧНУ.

– Оскільки в нас дуже глибокі традиції й ми маємо якусь свідомість наших предків, хочемо це все знати, то ми зустрічаємося та обмінюємося своїми знаннями й вміннями, – говорить мисткиня, яка займається виготовленням ляльок вже одинадцять років. – Усі знають, що лялька-мотанка –це оберіг, а для мене це ще й джерело любові, яке передається від людини до людини. Пані Лариса радить використовувати виготовлені власноруч ляльки в якості подарунків, але сама вже рідше дарує свої роботи, бо ж більше прагне передавати знання, щоб люди мали можливість вкладати свою особливу емоцію та індивідуальність у власний витвір. Шановна гостя університету розповіла цікаву історію зі свого життя про те, як одна її заочна учениця з Канади, побачивши роботи пані Лариси в газеті, зробила свою ляльку та пристала її в Україну.

Черкаські студенти-філологи навчались робити ляльку-мотанку
Черкаські студенти-філологи навчались робити ляльку-мотанку

Організувала зустріч фольклорист, професор ЧНУ Наталія Ярмоленко, яка зацікавилася розповіддю, почутою від відомого фольклориста Хіросі Катаока. Науковець ділився досвідом, як у японських університетах навчають студентів-філологів, фольклористів.
– На першому курсі навчання вимагають, щоб студенти зробили щось своїми руками в народних традиціях; на другому курсі вони вже збирають фольклор; на третьому – досліджують, – розповіла Наталія Миколаївна. – У нас в університеті всі ці ланки присутні, окрім першого курсу.

Вирішивши запровадити таку «гарну» традицію, Наталія Ярмоленко запросила Ларису Теліженко провести майстер-клас студентам та працівникам ННІ української філології та соціальних комунікацій, які потім зможуть поширити це народне ремесло в університетські маси.
Праця видалася не лише цікавою, веселою, пізнавальною, а й багатою на яскраві результати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x