У Хуторах обстежують свиней у приватних господарствах

У Хуторах обстежують свиней у приватних господарствах

У підсобному господарстві «Черкаської виправної колонії-62» учора було зафіксовано випадок африканської чуми свиней. 270 голів будуть знищені. Наразі ветлікарі проводять обстеження свиней в особистих селянських господарствах села Хутори. З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС на території району голова адміністрації Костянтин Омаргалієв провів термінове засідання комісії ТЕБ та НС. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській РДА.

– О 15.00 по периметру трикілометрової зони захисту будуть виставлені пости у складі представників ДАІ, МВС, ДСНС і ветеринарної медицини. Буде проводитися спеціальна санітарна обробка автомобільного транспорту, людей, які виїжджають із карантинної зони, – повідомив керівник району. – У 30-кілометровій зоні нагляду з метою недопущення поширення АЧС буде постійний нагляд за поголів’ям свиней, який проводитимуть ветпрацівники. Окрім того, відсьогодні унеможливлюється робота будь-яких стихійних ринків та перевезення продукції тваринного походження без відповідних документів на території району. Питання наразі контрольоване, проте нам сьогодні потрібно мобілізувати всі сили для повної ліквідації спалаху цієї хвороби на території району.

У засіданні взяли участь керівники агроформувань району, чиї господарства потрапляють до зони нагляду. Разом з представниками Управління ветеринарної медицини у Черкаському районі вони обговорили особливості закритого режиму роботи господарств.

– Африканська чума не становить небезпеки для людей, – наголосила в.о. начальника Управління ветеринарної медицини в Черкаському районі Олена Соколова. – А от тваринництву вона завдає дуже велику шкоду. Тому в приватних домогосподарствах наразі потрібно встановити контроль за клінічним станом тварин. При перших підозрах на захворювання свиней чумою господареві необхідно негайно звернутися до фахівців ветеринарної медицини. Самолікуванням займатися немає сенсу, адже ефективних препаратів проти хвороби Монтгомері не існує.
Як повідомив сільський голова Хуторів Олександр Литвиненко, назавтра у селі заплановано сходку села, де людям буде роз’яснено необхідність проведення всіх заходів з ліквідації АЧС.

Пам’ятка для господарів
* Власникам особистих підсобних і фермерських господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу і контакту з іншими тваринами. Не допускайте сторонніх людей у своє господарство.
* Слід виключити годівлю свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без попередньої термічної їх обробки. Краще купувати корми лише промислового виробництва або ж проварювати ті, що готуються в домашніх умовах, при температурі не менше 80°С безпосередньо перед згодовуванням.
* Необхідно проводити обробку свиней і приміщення для їх утримання один раз у 10 днів проти кровоссальних комах (кліщів, вошей, бліх). Також треба постійно вести боротьбу з гризунами.
* Краще не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі без ветеринарних супровідних документів, не завозити тварин і продукцію свинарства з інших регіонів без узгодження з ветеринарною службою.
* Треба обов’язково представляти усе поголів’я свиней для ветеринарного огляду, вакцинації (проти класичної чуми свиней, рожі) та інших обов’язкових маніпуляцій, що здійснюються ветеринарними фахівцями.
* Не можна викидати трупи тварин, відходи від їх утримання та переробки на звалища, узбіччя доріг, закопувати їх на своєму городі або інших земельних ділянках. Не варто переробляти м’ясо тварин, що загинули, або вимушено забитих свиней, якщо на це немає дозволу санлікарів. Це категорично заборонене й може призвести до подальшого поширення хвороби.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x