Пільги на житлово-комунальні послуги

Пільги на житлово-комунальні послуги

З метою підвищення рівня соціального захисту учасників АТО та членів їхніх сімей нашою державою гарантується низка пільг, серед яких – пільга на житлово-комунальні послуги.

Довідка:
Згідно зі статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій, а також члени їхніх сімей, які проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього мають право на наступні житлово-комунальні пільги:

– 75 % знижка на квартплату;
– 75 % знижка плати за житлово-комунальні послуги;
– 75 % знижка вартості палива (в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення) і скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах середніх норм споживання.

Щодо статусу учасника бойових дій, на даний час його отримують військовослужбовці Збройних сил України, співробітники МВС, ДСНС та інших структур, які брали участь в антитерористичній операції. Але буває так, що людина, яка брала або бере участь в АТО, в силу певних причин посвідчення учасника бойових дій протягом певного часу не має. Що ж робити?
На це питання нам відповіла головний спеціаліст відділу місцевих соціальних програм Управління соціальних послуг Департаменту соціальної політики ЧМР Наталія Юріївна Корж: «Відсутність посвідчення учасника бойових дій у особи, яка брала або бере участь в АТО, не є перешкодою для отримання пільг на житлово-комунальні послуги. Адже згідно чинного законодавства рішеннями органів місцевого самоврядування учасникам АТО можуть бути встановлені додаткові пільги та гарантії. Для мешканців міста Черкаси рішенням ЧМР було запроваджено Програму, яка передбачає надання учасникам АТО та членам їхніх сімей комплексу соціальних послуг, серед яких – пільги на житлово-комунальні послуги».

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ, АБИ ОТРИМАТИ ПІЛЬГУ?
Для оформлення пільги на житлово-комунальні послуги учасники антитерористичної операції або члени їхніх сімей мають звернутися до управління соціальних послуг Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради, що знаходиться за адресою: бульвар Шевченка, 307, к. 405, (тел. 32-04-67) та подати наступні документи:
– заява (заповнюється за місцем звернення по пільгу);
– оригінали та копії документів, що посвідчують особу учасника антитерористичної операції та членів його сім’ї;
– оригінали та копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера облікової картки платника податків учасника антитерористичної операції та членів його сім’ї;
– оригінал та копію свідоцтва про шлюб;
– оригінал довідки з місця реєстрації про склад сім’ї;
– оригінал та копію документа, що підтверджує непрацездатність (якщо в родині є непрацездатні батьки учасника АТО);
– оригінал та копію довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, форму якої затверджено постановою Кабінету міністрів України № 413 від 20.08.2014, або документа, що підтверджує факт перебування учасника антитерористичної операції в районі її проведення в Донецькій та Луганській областях, виданий та скріплений печаткою уповноважених органів.
За умови надання зазначених документів Департаментом соціальної політики Черкаської міської ради заявнику видається довідка про право на оформлення пільги для звернення до підприємств, організацій та установ, які надають житлово-комунальні послуги.

ПІЛЬГА НАДАЄТЬСЯ НА НАСТУПНІ ПОСЛУГИ:
– водопостачання;
– гаряче водопостачання;
– користування тепловою
енергією;
– вивезення побутових
відходів;
– водовідведення, включаю-
чи обслуговування вигрібних
ям загального та особистого
користування в садибах
житлових будинків;
– газопостачання,
зокрема зрідженого газу,
що використовується
для опалення житлових
приміщень, підігріву води
в будинках, що не
мають централізованого
гарячого водопостачання;
– користування електро­-
енергією.

У місті Черкаси знижка на оплату за користування вказаними житлово-комунальними
послугами складає 75%.

УВАГА!
Тут є нюанс. Це не означає те, що скільки б ви не використали води, світла або газу, заплатите лише 25% від повної вартості послуги. Існує таке поняття, як середня норма споживання (про неї ви можете дізнатись в установах, що надають вам житлово-комунальні послуги). Тож пільга розповсюджується лише на середню норму споживання.
Хто та за яких умов має право на отримання пільги?
Право на отримання пільг мають не тільки учасники АТО, а й члени їх сімей. До них належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти та непрацездатні батьки.
Отримувачі пільг зобов’язані повідомляти в Департамент соціальної політики про зміну всіх обставин, що впливають на надання пільг (зміни у складі сім’ї (хтось змінив місце реєстрації, діти набули повноліття, смерть батьків); відмова уповноваженим органом у наданні учаснику антитерористичної операції статусу учасника бойових дій; загибель учасника АТО).

УВАГА!
Пільга на житлово-комунальні послуги призначається з моменту звернення по неї і діє до отримання учасником антитерористичної операції статусу учасника бойових дій.
Наталія Юріївна Корж зауважує, що наразі проблемним є питання переходу отримувачів пільг із пільги, що надається з міського бюджету, на державну, передбачену після набуття ними статусу «учасник бойових дій». Річ у тому, що пільга за рахунок коштів міського бюджету припиняється з дати видачі такого посвідчення, а датою призначення державних пільг для учасників бойових дій та членів їхніх сімей є дата звернення за ними до управлінь соціального захисту населення Придніпровського або Соснівського районів (залежно від місця проживання). Тому в разі невчасного звернення за переоформленням пільги виникає перерва у їх наданні. А надміру нараховані пільги доведеться потім повернути до міського бюджету. Отже, аби уникнути тривалої перерви в отриманні пільг та заборгованості, слід одразу ж після отримання посвідчення учасника бойових дій звернутися щодо їхнього переоформленням.
Слід додати, що нещодавно своїм рішенням Черкаська міська рада запровадила надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг членам сімей загиблих учасників АТО, встановивши для них додатково до державних пільгу в розмірі 25%, а також надання одноразової грошової допомоги для встановлення надмогильних споруд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x