Хто такі вегетаріанці? І що вони їдять?

Хто такі вегетаріанці? І що вони їдять?

Термін «вегетаріанство» походить не від англійського «vegetables» (овочі), як багато хто вважає, а від латинського слова «vegetus» – «здоровий, свіжий, живий». Це система харчування, яка виключає вживання продуктів тваринного походження. Вегетаріанці
переконані: найкращою їжею для людини є продукти рослинного походження. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Не всі вегетаріанці відмовляються від молока, риби і яєць – усе залежить від типу вегетаріанства. Розрізняють 4 види класичного вегетаріанства:
1. Веганство. Вегани вживають винятково продукти рослинного походження і не їдять м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти, мед. Цей вид вегетаріанства зазвичай практикується з етичних міркувань, тому більшість веганів не носять хутро і шкіру, купують не тестовану на тваринах косметику, а також виступають проти розваг за участі тварин (зоопарки, полювання, риболовля, циркові вистави, корида тощо).
2. Лактовегетаріанство (від лат. «lacto» – молоко) Тип харчування, при якому дозволяється вживати молоко і молочні продукти та мед. Серед лакто-вегетаріанців багато послідовників східних, особливо індійських, релігійних і філософських течій.
3. Ововегетаріанство (від лат. «ovo» – яйце). Тип харчування, при якому вживання молока і молочних продуктів виключається, але дозволяється наявність у раціоні яєць. Цей вид вегетаріанства найчастіше базується на індивідуальному несприйнятті організмом молочних продуктів.
4. Лактоововегетаріанство. Найпопулярніший вид вегетаріанства у світі. У меню його прихильників присутні яйця, молоко й мед. Деякі лікарі навіть радять таку систему харчування, адже переконані, що це не лише корисно для здоров’я, а і можливість позбавитися низки хвороб і попередити їхню появу.

Дехто вважає вегетаріанцями тих, хто вживають рибу і морепродукти. Але такими вони не є, адже вегетаріанці не вживають їжу тваринного походження: рогата худоба, птиця, риба чи молюски – не важливо, адже вони всі належать до категорії живих істот.
Люди, звиклі до загальноприйнятого меню, можуть помилково вважати, що харчування вегетаріанця, а тим більше вегана, прісне й одноманітне. З одного боку, це правда, адже виключення з раціону будь-яких продуктів тваринного походження спричинює відмову від багатьох харчів. Наприклад, зефір, желатинові солодощі, рафінований цукор (його відбілюють з допомогою кісток), пиво (його фільтрують через морських тварин, риб’ячі бульбашки і желатин), соуси з умістом лецитину.
З іншого боку, прихильники суворого веганства навчилися готувати для себе різну їжу: в першу чергу, горіхи, квасолю, боби, овочі, зелень і фрукти, що насправді є основою маси страв.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x