М’ясо і молоко нічим не замінити

Чи можливо харчуватися повноцінно, не вживаючи м’яса, та в чому переваги й недоліки вегетаріанства, нам пояснила Олеся Копельчук, лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні.

– Слід розрізняти різні види вегетаріанства. Так, веганство – це повна відмова від їжі тваринного походження і вживання тільки продуктів рослинного походження. Існує також лактовегетаріанство – коли, окрім рослинної їжі, в раціоні людини є молочні продукти. Є ще лактоововегетаріанство: його прихильники їдять рослинну їжу, молоко та яйця. Із цих трьох способів харчування найкориснішим є останній, прибічники якого відмовляються лише від м’яса і продовжують вживати молочні продукти і яйця.
Суворе веганство повноцінним харчуванням бути не може. М’ясо і молоко нічим не заміниш, адже тих амінокислот, які є в цих продуктах, більше ні в якій їжі немає. Організм вегана не отримує повноцінного білка. Тому веганам раджу їсти більше гороху, квасолі, сої, грибів – щоб поповнювати свій організм білком рослинним. Харчування за відсутності продуктів тваринного походження має бути різноманітним: варто вживати різні види овочів, фруктів, каш.
Звісно, у вегетаріанстві є певна користь – його прихильники рідше хворіють на цукровий діабет, ішемічні хвороби серця, ожиріння. А недоліки його полягають у тому, що люди, які абсолютно виключили із свого раціону продукти тваринного походження, більш схильні до анемії, простудних захворювань, туберкульозу, тому що в них слабне імунітет.
Дітям і молодим людям, вагітним бути веганом я не раджу.
Вегетаріанство – це не просто система харчування, це ціла філософія життя. І кожен має право на такий вибір. Як лікар я негативно ставлюся до веганства, але позитивно – до лактоововегетаріанства. Дотримуючися принципів лактоововегетаріанства, людина продовжує поповнювати свій організм необхідними білками.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x