Ретроскоп: про пиво

Ретроскоп: про пиво

Так, було вже колись. І про старі броварні, і про два заводи, і про пляшки, і навіть про етикетки. Та – нагода, цього разу вже з іншого приводу. У травні б слід, та там і без пива густо.

Отже, два ювілеї, дві давнішні прес-новини. Як годиться – хороша і погана. Почну з хорошої, бо вона ще й у часі передує.

Тож 20 років тому, у травні 1998-го, в Черкасах біля «Дружби народів» відбувся Другий Всеукраїнський фестиваль пива. До нас прибули пивовари й пивопиви з Миколаєва, Харкова, Запоріжжя, Чернігова. Прибули солідно, теплоходом «Максим Рильський», вже розпочавши святкування у Києві. Все заради того, аби у “вільному козацькому місті» переконати його мешканців, що «Янтар», «Рогань», «Славутич» та «Чернігівське» можуть розраховувати на визнання там, де шанувльники пінистого давно та патріотично-вперто споживають продукт ТМ «Дніпровське».

Ретроскоп: про пиво

Пивний гармидер тривав цілісінький день. «Апофеозом же свята став пивний чемпіонат. З’ясувалося, що серед черкасців є чимало таких, хто випиває велику кружку пива менш як за три секунди. Та як не старалися вони, не змогли наздогнати гостя нашого міста одесита Сергія. У суперфінальному «запиві» йому вдалося перехилити кружку, не проливши й краплі, за 2,2 секунди! Ось так перемогу, а з нею – головний приз – п’ять ящиків пива, буквально з-під носа у черкасців зумів поцупити одесит, – підсумував «веселе видовище» кореспондент місцевої газети. Дві фотографії з публікації додаються. І от не знаю чому, але відчуття суперечливі.

«Експансія» далася взнаки, і тепер – до дати поганої. Рівно 10 років тому, 1 травня 2008 року, зупинив виробництво завод «Черкаське пиво». Причина – «стрімке підвищення вартості енергоносіїв».

Ретроскоп: про пиво

«Зберегти рентабельність можна було лише за однієї умови – збільшити відпускну ціну пива на 75 відсотків, тобто з 1,5 гривні до 3,5 гривні за півлітрову пляшку. За таких умов про продаж цього напою говорити не доводилось», – йшлося у «фінішній» для заводу публікації.

Спроба відродити пивний фестиваль була, і не одна. Та найпомітніша в новій історії – 17 вересня 2011 року. Не тому, що в Ювілейному парку коїлося щось надзвичайне: все як на подібних «фестах», де головна проблема – наявність достатньої кількості туалетів. Справжнім колоритом фестиваль «Смак пива» збагатів завдяки місцевим етнічним німцям з центру «Widerstrahl». У баварських капелюшках і коротких штанцях вони упізнавалися відразу. Великі кухлі з кришками, сосиски, штруделі, традиційні для німецьких пивоварів пісні… В іншому – просто виїздна торгівля пивом з 30-ти наметів.

Ретроскоп: про пиво
Ретроскоп: про пиво
Ретроскоп: про пиво
Ретроскоп: про пиво
Ретроскоп: про пиво

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x