«Веселка» допомагає стати звичайним дітям професійними танцюристами

«Веселка» допомагає стати звичайним дітям професійними танцюристами

Кілька місяців тому відзначив своє 15-річчя один з найвідоміших в Україні й чи не найпрофесійніший в області дитячий танцювальний колектив. Народний ансамбль народного танцю «Веселка» об’єднав любов’ю до хореографічного мистецтва близько 250 дітей віком від 5-ти до 17-ти років. Кожен із учасників – унікальний і надзвичайно талановитий, але разом з тим потребує особливого ставлення і уваги.

Ансамбль народного танцю «Веселка» був створений у січні 2000 року на базі Центру дитячої та юнацької творчості. У колективі працюють досвідчені хореографи, в минулому професійні артисти балету, педагоги-хореографи Лариса Піддубна, Сергій Захарчун, які своїм головним завданням вважають відкривати і виховувати багатогранні здібності своїх учнів. Очолює колектив художній керівник Ада Дацківська – професійний хореограф, кавалер Ордена княгині Ольги, нагороджена Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України.

– Серед наших вихованців можна найти абсолютно різні категорії дітей, – розповідає Ада Миколаївна. – Є діти з малозабезпечених, багатодітних родин. Є діти з хорошими хореографічними даними, є такі, яким навіть не надто складні рухи даються непросто. Немає лише ледачих і неорганізованих. Приходячи в колектив, дитина зустрічається зі світом прекрасного, але водночас і зі світом важкої праці над собою, яка загартовує характер і дисциплінує. Заняття в нас відбуваються по 3 години 4 рази на тиждень, але розвиватися потрібно щодня. Існує багато рухів, над якими потрібно працювати постійно, навіть через біль. Та наполеглива праця над собою не може не приносити результатів. За ці 15 років далеко не кожен наш вихованець став професійним танцюристом (хоча й таких немало), але всі вони здобули вищу освіту і знайшли своє місце в житті.

Творчі здобутки ансамблю просто вражають. За відносно короткий час свого існування колективу вдалося перемогти в багатьох престижних конкурсах і здобути безліч найвищих нагород не лише в Україні, а й далеко за її межами. Нині ансамбль є лауреатом І ступеня фестивалю-конкурсу «Земплен», Угорщина; лауреатом І ступеня XVIII фестивалю-конкурсу «Тис-зварош», Угорщина; переможцем фінального туру телевізійного конкурсу дитячого мистецтва «Крок до зірок»; переможцем 1-го туру Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народного танцю ім. П. Вірського; лауреатом ІІ ступеня Всеукраїнського конкурсу народного танцю «Толока»; лауреатом І ступеня фольклорного фестивалю-конкурсу в Сербії; лауреатом І ступеня фестивалю-конкурсу «Топ-топ» І ступеня конкурсу «Орфей»; володарем гран-прі фестивалю-конкурсу дитячого мистецтва «Мелодія літа» та багато інших.

Щороку «Веселка» виїжджає з власним репертуаром за кордон, не менше двох разів на рік бере участь у всеукраїнських конкурсах і є постійним учасником найрізноманітніших концертів і заходів по області й у Черкасах.
На жаль, така популярність не приносить, так би мовити, матеріальних винагород, натомість усі витрати на забезпечення гідного вигляду і творчі поїздки юних талантів повністю лягають на плечі батьків.

– Оскільки ми працюємо на базі Черкаського центру дитячої та юнацької творчості, за навчання дітей батьки не платять. Займаємося в великому теплому залі, обладнаному всім необхідним. Але існує дуже багато інших витрат, без яких повноцінне існування творчого колективу неможливе, – відзначає керівник ансамблю. – Наш колектив має звання народний. Крім усього, це означає, що наша вбрання має відповідати найвищому рівню. Нині ж найпростіша вишиванка коштує від 450 гривень, пара чобітків для танців – не менше тисячі. А якщо дорослому танцюристу одного костюма може вистачити на багато років, то з дітьми все набагато складніше. Адже вони швидко ростуть. Та й брати участь у конкурсах ми могли б набагато частіше, якби мали достатньо коштів на поїздки.

Незважаючи на труднощі, ансамбль продовжує радувати своїх шанувальників і постійно розвиватися, здобуваючи нові перемоги. Нині ж чи не найкращим свідченням його успіху є та величезна кількість дітей, які щороку приходять до керівника народного ансамблю з проханням прийняти їх до великої й дружної родини, якою став за ці роки колектив.

Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x