Про безсоння й інформаційну агресію

Ви знаєте що таке безсоння? Це жахливо! Ти лежиш і думаєш про все на світі, а сну немає. Потім ти ідеш і п’єш чай з м’ятою, а сну немає. І ти розумієш, що завтра прокидатися в шість нуль нуль, а зараз вже три, а сну – не-ма-є. І ти береш ноутбук, заходиш в Фейсбук і коли наступного разу дивишся на годинник – вже п’ять! А твій мозок нарешті надумав баіньки, очі зрадницьки стуляються і ти прихиляєш голову до подушки, засинаєш, а через мить, як кувалдою по голові – ніжна мелодія твого будильника сповіщає, що вже ранок. Все! Жахливий настрій і важку голову на цілісінький день забезпечено… А всьому причиною порція вечірніх новин і кілька годин спілкування з проросійськи налаштованою колишньою однокласницею з Горлівки. Ось такі справи.

Психологи б’ють на сполох: ЗМІ і соціальні мережі в умовах сучасної політичної ситуації стали настільки агресивні, що наш мозок просто не витримує наднапруги. Більше того, ми стаємо залежними від того потоку інформації, намагаючись постійно перебувати в інформаційному полі. Згадайте, як ви чекаєте чергового випуску новин, або раз по раз заходите в соціальні мережі, щоб переглянути, що ж пишуть в коментарях до вашого посту. Психологи стверджують, що сьогодні із ЗМІ і Інтернетом треба бути обережними, адже сучасні інформаційні технології такі, що ми фактично переживаємо події, які спостерігаємо на екрані. Це може супроводжуватися зростанням тривоги, порушенням сну, підвищенням артеріального тиску, тахікардією, розладами травлення тощо. Все це, врешті-решт, призводить до зниження працездатності, загострення хронічних хвороб, а тому зниження якості життя.

Отже в своєму випадку із безсонням я не зволікаючи звернулася до подруги-психолога:
– Менше дивися новини і не встрявай в дискусії з сумнівними «друзями» в соціальних мережах, – порадила вона.
Зрозуміло. Щодо дискусій – згодна. Вже не раз пересвідчувалася, що переконувати людей, зомбованих російськими ЗМІ, це марно витрачати час і нерви. Але новини не дивитися у мене не виходить. Як їх не дивитися? Хтось за мене на передовій кладе життя в тих новинах, а я їх навіть дивитися не буду? Аби нерви собі не псувати? Це якось неправильно…
– Не підходить, – відказую я, і пояснюю чому.
– Тоді новини дивися, але маєш усвідомити, що вплинути на ситуацію не можеш, отже абстрагуйся, – після короткої паузи видає новий рецепт подруга-психолог.
То так ще гірше. Десь щось відбувається, воно на тебе впливає, а ти на нього – ні! Відчуття як мінімум гнітюче…
– Не підходить, – знову заперечую я.
– Тоді роби щось, щоб впливати. Не сиди склавши руки. Приєднуйся до волонтерів, плети маскувальні сітки, закупляй продукти для бійців, та що завгодно.
– З цим згодна, – радію я, і прийшовши додому, телефоную знайомим волонтерам і домовляюся про співпрацю, а потім сідаю за вишивку малесеньких обережків для солдатів, які мають рятувати їм життя. Це таке неймовірне відчуття, створювати щось, що може когось врятувати. Це маленьке таїнство, в яке ти вкладаєш частинку своєї душі, отже почуваєшся натхненно і піднесено.
Тієї ночі безсоння не було…

А взагалі ось кілька порад від психологів щодо протидії агресивній інформаційній навалі:
1. Отже, як не крути, а треба все-таки обмежити кількість надходження травмуючої, негативної інформації. Не варто клацати пультом переглядаючи новини по всіх каналах. Адже ЗМІ містять багато вузькосуб’єктивних точок зору стосовно одного й того ж питання. І ми в велетенському інформаційному потоці намагаємося з десятків джерел знайти одну єдину відповідь щодо того, що нас хвилює. Це виснажує інтелектуально і емоційно. Цікаво, що люди, які є безпосередніми учасниками подій, менш вразливі в емоційному плані, адже змушені перш за все діяти, а вже потім обмірковувати сутність того, що відбувається.
2. Обмежуйте спілкування в соціальних мережах. Людині необхідно підтримувати «живе» спілкування з близькими, рідними та друзями. Зустрічайтеся з однодумцями і просто приємними людьми. Тільки жива розмова, зоровий контакт, емоційний обмін дають нашій психіці комфортні умови отримання інформації, навіть негативної.
3. В соціальних мережах не вступайте в політичні дискусії з людьми, що мають протилежну точку зору. По-перше, можете натрапити на проплаченого професійного троля, по-друге – на людей, що перебувають під впливом російських інформаційних технологій. І в тому і в іншому випадках результат один – зіпсований настрій, пригніченість і втрачений час.
4. Більше бувайте на свіжому повітрі. Не обов’язково чекати вихідних, звичайна піша прогулянка під час обідньої перерви або з роботи додому – це як перезавантаження для нашого стомленого інформацією мозку. Єдина умова: під час прогулянки варто вийняти з вух навушники і утриматися від телефонних розмов.
5. Якщо ви все-таки спостерігаєте у себе зростання тривоги і стійке порушення сну варто звернутися за професійною допомогою до лікаря та психолога. За допомогою заспокійливих препаратів і спеціальних методик фахівці допоможуть попередити соматичні розлади (підвищення артеріального тиску, серцево-судинні захворювання, загострення хронічних захворювань), які лікувати набагато складніше.
Ну і нарешті, трішки класики і оптимізму. Пам’ятаєте, ще Ніцше казав: те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими. Тож ми за два роки надстресів стали ой які сильні! Потрясіння стали для нас поштовхом до самоусвідомлення і саморозвитку. І процес цей не зважаючи ні на що напевно вже не зупинити. Принаймні дуже хочеться у це вірити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x