На Черкащині рятувальники провели рейди житловим сектором в районах

На Черкащині рятувальники провели рейди житловим сектором в районах

У цьому році на Черкащині виникло вже понад 1 000 пожеж, більшість з яких зареєстрована у житловому секторі через нехтування господарями елементарних правил пожежної безпеки. Про це «Новій Добі» повідомила прес-служба Управління ДСНС України у Черкаській області.

За статистикою, кількість пожеж істотно збільшується з настанням холодної погоди та початком опалювального сезону. Причини такого стану речей не нові, насамперед, це обумовлюється тим, що у намаганні обігріти свої оселі, громадяни особливо не розмірковуючи над справністю, використовують несправні електроприлади, газове обладнання та пічне опалення. Ще одна причина незнання або елементарне нехтування громадянами правил пожежної безпеки.

Намагаючись вплинути на безпечність та обізнаність населення, а відтак і на сумну статистику пожеж, фахівці пожежно-рятувальних підрозділів Управління ДСНС України у Черкаській області проводять житловим сектором серед населення активну роз’яснювальну роботу.

Рейди проводять, у першу чергу, в тих населених пунктах, де впродовж останніх п’яти років спостерігається зростання або стабільно висока кількість надзвичайних ситуацій. Саме тому, провівши відповідний аналіз та визначивши географію своїх рейдів, рятувальники відправилися до житлового сектору.

Останніми роками до цієї роботи в області активно долучаються волонтерські осередки, які створені фактично в кожній селищній раді. У першу чергу, увага приділяється літнім та самотнім людям, які в силу життєвих причин часто не в змозі самостійно усунути наявні недоліки в облаштуванні пічного опалення або провести ремонт застарілої електричної мережі. Враховуючи специфіку сільської місцевості рятувальники крім волонтерів долучають до роз’яснювальної роботи також працівників соціального захисту, які традиційно опікуються людьми похилого віку. Також під час подвірних обходів співробітники Держслужби з надзвичайних ситуацій значну увагу приділяють багатодітним сім`ям.

Під час таких рейдів рятувальники нагадують громадянам, що для того щоб період холодів минув без загрози їхньому житлу та майну, необхідно потурбуватись про пожежну безпеку у власних оселях, зокрема користуватись тільки справним пічним опаленням, перевіреним фахівцями газовим обладнанням, не перевантажувати електромережу, обережно поводитись з відкритим вогнем. В жодному разі не залишати дітей без нагляду, тримати сірники та запальнички у важкодоступних для них місцях та не доручати малечі догляд за печами, що топляться.

10 листопада такі рейдові перевірки відбулись одразу у чотирьох районах області. Інженерно-інспекторський склад пожежно-рятувальних підрозділів Смілянського, Жашківського, Канівського та Лисянського районів спільно із волонтерами та працівниками соціального захисту здійснили подвірні обходи в 9 населених пунктах цих районів, загалом під час цих рейдів було охоплено понад 150 господарств.

Оглянувши в домогосподарствах опалювальні прилади, а також електричне господарство, рятувальники та волонтери нагадали мешканцям правила пожежної безпеки в побуті, вручили пам’ятки та листівки, які дозволять краще знати основні вимоги до безпечної експлуатації приладів опалення під час зимового періоду.

Також співробітники Служби порятунку звернулися до кожного з батьків навчати своїх дітей правилам пожежної безпеки. Селяни висловили задоволення увагою яку приділяють їхнім проблемам фахівці ДСНС та висловили подяку за турботу та підтримку, волонтерам і працівникам соціального захисту.

«Проведенню профілактичної роботи із мешканцями Черкащини ми приділяємо важливе значення, адже це дозволяє звернути особливу увагу людей на важливості дотримання правил пожежної безпеки, а це у подальшому безумовно вплине на загальну пожежну ситуацію в регіоні» – зазначив заступник начальника Управління ДСНС України у Черкаській області Олександр Євпак. – Поки погода не відрізняється істотним зниженням температури повітря, у нас є можливість провести відповідну роботу і привернути увагу до стану опалювальних та електронагрівальних приладів і ще раз практично перевірити все обладнання. Чи прибрано сажу в димоходах та печах, у якому стані димарі, протипожежні розділки, чи не занадто близько розміщені від грубки спалимі речі – додав Олександр Васильович».

Роз’яснювальна робота та профілактичні рейди проводитимуться у всіх районах Черкаської області і триватимуть впродовж усього зимового періоду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x